Kayseri'de Bir Devir Kapanıyor - Artık Herkes Hakkını Alacak!

Kayseri'de son zamanlarda fahiş fiyatlarla ev kiralayan ev sahiplerinin, kira ödemelerini internet bankacılığı yerine elden talep ettiği yönünde birçok söylem gündeme gelmesinin ardından hükümet, konuyla ilgili yeni karar alarak Kayseri'de bir devri kapatacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de Bir Devir Kapanıyor - Artık Herkes Hakkını Alacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'de son zamanlarda fahiş fiyatlarla ev kiralayan ev sahiplerinin, kira ödemelerini internet bankacılığı yerine elden talep ettiği yönünde birçok şikayet yapılmasının ardından, konuyla ilgili hükümetin aldığı karar ile Kayseri’de bi devri kapanacak. Kayıt dışı ev kiraları, kiracıları zor durumda bırakırken, vergi kaçakçılığına da yol açarak, kayıt dışı ekonominin büyümesine neden oldu. 

Kayıt dışılıkla mücadelede yeni adımlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıtlarında yer alan dışsallıklarla mücadele etmek ve vergi uyumunu artırmak için kapsamlı bir vergi paketi hazırladı. Bu yeni düzenlemelerle, özellikle hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitleri dikkate alınarak yıllık hasılatın kontrol edilmesi planlanıyor. Serbest meslek erbabı ile ticaret erbabının, ayda en az 3, yılda ise 12'den az olmamak üzere yapılacak yoklamalarla günlük hasılatları belirlenecek. Mükellef tarafından beyan edilen hasılat ile yoklamalarda belirlenen hasılat arasında fark bulunması halinde, mükellef izaha davet edilecek ve izahın yeterli görülmemesi durumunda yapılan tespitler yıllık hasılat hesaplamasında dikkate alınacak.

İş yeri kiralarında da geçerli olacak

Yeni düzenlemelerle, meskenlerini kiraya verenlerin kira bedelini elden alması önlenecek. Elden kira ödemeleri yasaklanacak ve bu tür ödemelerde kiracılara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı, ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse ceza kesilmeyecek. Aynı kural iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak.

Usulsüzlük cezalarında artış…

Uzun yıllardır güncellenmeyen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının caydırıcılığı azalmıştı. Yeni vergi paketiyle bu cezalar artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması durumlarında uygulanan özel usulsüzlük cezaları, aynı fiilin tekrarında artırımlı olarak uygulanacak. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki belgeler yerine kanun kapsamında olmayan bilgi fişi gibi belgelerin düzenlenmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 2 kat olarak uygulanacak.

Kayıt dışılıkla mücadelede ciddi yaptırımlar…

Hükümetin hazırladığı yeni vergi paketine göre, kayıt dışı çalışan başına 4.200 TL'den başlayan cezalar kesilecek. Bu cezalar, hem işletmeleri hem de bireyleri kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeye teşvik edecek. Faturasız hizmet alması ve kira bedelini elden ödemesi yasaklanan işletmeler, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.