Kayseri'de borç gırtlağa dayandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son bir yılda çiftçilerin borcu yüzde 65 artış gösterirken, Kayseri'nin de en borçlu iller arasında bulunması dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de borç gırtlağa dayandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son bir yılda çiftçilerin borcu yüzde 65 artış gösterirken, Kayseri’nin de en borçlu iller arasında bulunması dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son bir yılda çiftçinin borcu yüzde 65 artarken, Kayseri çiftçisinin borcu yüzde 74,6 arttı. 
Kayseri’de bankalara en fazla borçlu kesim olan çiftçilerin ekonomik sıkıntıları devam ediyor. Artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçiler gübre, mazot, tohum almakta zorlanırken kişisel giderleri için bile harcama yapamıyor. Üretim yapmak için borçlanan tarım sektörü sorunu tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri üreticisi için de paralellik gösteriyor. Çiftçiler üretim yapabilmek için bankalara borçlanırken, kentte icralık olan traktörler ve tarlalar da acı tabloyu gözler önüne sermeye yetiyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Mart 2024 sonu itibarıyla, son bir yılda yüzde 65 artan çiftçi borçları toplamda 665 milyar 118 milyon 37 bin TL’ye yükseldi. Paylaşılan bilgilere göre çiftçinin en çok borçlu olduğu il 65 milyar 593 milyon 880 bin TL ile Ankara olurken; Ankara’yı 36 milyar 70 milyon 578 bin TL ile İzmir takip ediyor. Kayseri çiftçisinin borcunda ise 12 milyar 364 milyon 600 bin TL ile büyük artış kaydediliyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Kayseri'de de çiftçiler zor günler yaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Kayseri'de 2023 yılı sonu itibarıyla bankalara en fazla borcu olan sektörün yaklaşık 11 milyar lirayla ziraat ve balıkçılık sektörü oldu. 

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Kayseri çiftçisinin borcu 7 milyar 80 milyon 45 bin lira iken, Kayseri çiftçisinin borcu Türkiye ortalamasının da üstünde yüzde 74,6 artışla 12 milyar 364 milyon 600 bin TL’ye yükseldi.

Öte yandan BDDK verilerine göre Kayseri’deki çiftçilerin 2024 yılı sonu itibariyle ile takipteki borcu ise 27 milyon 329 bin TL oldu.

Kayseri’de üreticiler yetiştirdikleri ürünlere biçilen fiyata tepki gösterirken, yetkililere konuyla ilgili adım atmaları konusunda çağrıda bulunuyor.