Kayseri'de bu dönem rahat geçecek!
Kayseri'de bu dönem ne yazık ki beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Ancak son zamanlarda yağan yağış az da olsa üreticinin yüzünü güldürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal Kayseri ve bölgesine ilişkin açıklama yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Kayseri aralık ve ocak aylarını neredeyse karsız hava ile kapatırken mayıs ayında Erciyes'e yağan kar ve merkezde yağan yağmur üreticinin yüzünü güldürdü. Bu sayede geçen sezon performansı ile kırılan rekorunun bu sezon da kırılması bekleniyor.
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) tarafından ''Uluslararası 2024 Hasadına Doğru Türkiye'de ve Dünyada Tahıl” konferansının 9.'su düzenlendi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ekonomim'de yer alan habere göre, İç Anadolu bölgesinde yağışların iyi gittiğini ve bu yıl da geçen sezon gerçekleştirilen üretim miktarının yakalanmasını beklediklerini söyledi.
Son yıllarda izlenen politikalar nedeniyle ekim alanlarında artış yaşandığını belirten Güldal, son iki yıldır bereketli sezon yaşandığını ifade etti.
Güldal, ''15 gün öncesine kadar bizde kuraklık riski vardı ama kısmi yağışlarla bu hafifledi'' dedi.
Güldal, ilk kez hammadde ihracatına başlandığını, özel sektörle birlikte toplam 1,6 milyon tonun üzerinde buğday ihracatı yapıldığını belirterek bu ürünlerin satışından 1,3 milyar dolar döviz geliri sağlandığını kaydetti.
Bu sene hasadın biraz daha erken başladığına değinen Güldal, randevu sisteminde geçen yıl yaşanan aksamaların bu yıl olmayacağını bildirdi.
Artık randevu alamayan çiftçi olmayacağını kaydeden Güldal, lisanslı depo yatırımlarındaki artışlara da dikkat çekerek, bu yıl tüm ürünü almaya hazır olduklarını belirtti.
Gelinen noktada ürün fiyatıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Ahmet Güldal, ürün maliyetine yönelik yapılan bazı hesaplamaları eleştirdi. Güldal, ''Bazı kişiler en düşük verim miktarı ile en yüksek kira bedelini esas alarak, masa başından hesap yapıyor. 20 yıl önceki verimliliği dikkate alarak hesaplama yapanlar var.'' dedi.
Ahmet Güldal, özel sektörün finansman maliyetinden şikâyet ederek kendisinden destek istemesi üzerine, ''Finansmana erişimde sektörün yaşadığı her türlü endişe bizim için de geçerli. Biz de dışardan finansman kullanıyoruz, iç piyasadan ürün alırken görev zararı yapamıyoruz. Tüm maliyetlerimizi hesaplayıp satış döneminde ürün fiyatına ekliyoruz. Yani maliyetin artması bizim ürün satış fiyatımızda da yansıyacak.'' değerlendirmesinde bulundu.
Kayseri’de rekoltede düşüş beklenmiyor
Konya Ovası, Eskişehir başta olmak üzere özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde bu yıl yağışların istenen oranda olmaması nedeniyle hububat ve bakliyat rekoltesinde düşüş beklenirken Kayseri’de rekolte miktarının beklenen seviyede olacağı belirtiliyor.
Konyalı çiftçiler yağış azlığından kaynaklı endişe duyarken kuraklığın etkisiyle bu yılki hasat döneminde fark edilir bir rekolte düşüşü bekleniyor.
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan, iklim ve topoğrafik özellikleri bakımından ağırlıklı olarak hububat üretiminin gerçekleştirildiği Eskişehir’de ise kuraklık nedeniyle hasat döneminde rekolte miktarında düşüş bekleniyor.