Kayseri'de Büyük Göç Dalgası! Nedeni Ortaya Çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı iç göç istatistikleri, Kayseri'den göç edenlerin sayısını ve bu göçün arkasındaki nedenleri ortaya koydu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Kayseri'de Büyük Göç Dalgası! Nedeni Ortaya Çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı iç göç verileri, Türkiye genelinde yaşanan yoğun göç hareketini gözler önüne serdi. 2023 yılında, Türkiye genelinde iller arasında çeşitli nedenlerle 3 milyon 450 bin 953 kişi göç etti. Bu rakam, toplam nüfusun yüzde 4,04'üne tekabül ediyor. Göç edenlerin yüzde 47,9'unu erkekler, yüzde 52,1'ini ise kadınlar oluşturdu.

Kayseri'den Göç Edenlerin Sayısı ve Nedenleri

Açıklanan verilere göre, 2023 yılında Kayseri’den farklı illere göç eden kişi sayısı 46 bin 791 olarak kaydedildi. Kayseri’den göç edenlerin en büyük sebebi ise eğitim oldu. Eğitim için farklı illere taşınan Kayserililerin sayısı 9 bin 528 olarak belirlendi. Bu durum, özellikle genç nüfusun eğitim olanakları için Kayseri dışındaki illeri tercih ettiğini gösterdi.

Göçün Diğer Nedenleri

Eğitimin yanı sıra, Kayseri’den göç edenlerin diğer nedenleri arasında iş fırsatları, ailevi sebepler ve sağlık hizmetlerine erişim gibi faktörler yer alıyor. Bu durum, şehirdeki ekonomik ve sosyal yapının göç hareketlerini doğrudan etkilediğini ortaya koydu.

İkinci Sırada...

Açıklanan listeye göre Kayseri’den göç edenler sıralamasında ikinci sırada aile fertlerinden birine bağlılık nedeniyle giden 9 bin 480 kişi yer aldı.

Kayseri’den göç eden diğer kişi sayıları ve nedenleri ise şu şekilde;

Tayin/İş Değişikliği nedeniyle: 5 bin 690 kişi

İşe başlama/İş bulma nedeniyle: 4 bin 324 kişi

Medeni durum/Ailevi nedenler sebebiyle: 2 bin 607 kişi

Daha iyi yaşam koşulları nedeniyle: 7 bin 024 kişi

Aile yanına dönme/Memlekete dönme nedeniyle: bin 323 kişi 

Sağlık bakım nedeiyle: 210 kişi

Ev alınması nedeniyle: bin 058 kişi

Emeklilik sebebiyle: 687 kişi

Diğer nedenler dolayı: iki bin 302 kişi

Bilinmeyen nedenlerden dolayı: iki bin 558 kişi  şehirden ayrılarak farklı şehirlere göç etti.