Kayseri'de cepler de yanıyor!

Kayseri'de temmuz ayında yaşanan sıcaklıkla birlikte vatandaşın cebi de yandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de cepler de yanıyor!

Kayseri’de temmuz ayının sıcak havası, klima kullanımını artırarak elektrik faturalarına yansıdı. Rekor sıcaklıkların yaşandığı temmuz ayında vatandaşın cebi bir de bundan yandı. 

Sıcaklardan kaçmanın en kolay yolu olan klima, enerji tüketimini ve kabarık elektrik faturalarını da beraberinde getiriyor. Kayseri’de temmuz ayında yaşanan sıcak havalardan kaynaklı artan klima kullanımıyla birlikte elektrik tüketimi de patladı.

Sıcaktan bunalan vatandaşlar klima kullanımını artırırken alternatif serinleme yöntemlerine de yöneliyor. Bunların başında vantilatör kullanımı geliyor. Bir diğer yöntem ise buz tüketimi. Tüm bunlar için ise elektrik kullanımı gerektiği için vatandaşa gelen faturalar adeta cep yakıyor.

Uzmanlar, elektrik tüketimini azaltmanın farklı yöntemleri olduğuna dikkat çekiyor.

Klima kullanırken elektriği tasarruflu kullanmanın yolları şu şekilde sıralanıyor, 

Dış ortam sıcaklığı neyse, sağlık olarak 5 veya 6 derece daha düşüğüne ayarlayın. 
Klimaların kumandasında bulunan nem alma moduyla normal bir klimanın soğutma gücündeki çalışmasına göre yüzde 30 ila yüzde 50 daha tasarruflu bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş da bir açıklamasında, '25-30 metrekarelik bir odayı 12 saat boyunca kesintisiz soğutursanız, faturanıza yaklaşık 800 lira ile 1200 lira arasında bir etkisi olacaktır. Aynı soğutma işlemini ayaklı bir vantilatörle yaparsanız, 800 liralık fatura etkisinin 35-40 liralara, 1200 liralık etkinin ise 50 ila 70 liralara düşeceğini öngörebiliriz' ifadelerine yer verdi.

Bu önlemlerle faturası kabarık gelen Kayserililer bir nebze olsun elektrikten tasarrufta bulunabilir.