Kayseri'de ceza üstüne ceza!

Kirayı elden ödeyenler aman dikkat. Hazine ve Maliye Bakanlığı size bir miktar ceza kesebilir. Peki bu durumun sebebi ne? Ne kadar ceza uygulanacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de ceza üstüne ceza!

Gelir İdaresi Başkanlığı, kiraların elden ödenmesinin önüne geçebilmek amacıyla yeni tebliğ taslağı hazıradı.  Buna göre kira bedeli elden ödendiği tespit edilirse kira aylık tutarının yüzde 10'u baz alınarak ceza belirlenecek. Tebliğe uymayanlara ise usülsüzlük cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, ödenen her ay ceza söz konusu olacak. Ay itibarıyla kiranın yüzde 10'luk kısmına göre tutar 5 bin liralık özel usülsüzlük cezasının altında kaldığı durumda 5 bin TL'lik ceza kesilecek.

Örneğin 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren evsahibi evini 25 bin liraya kiraladı. Kiranın 10 bin lirası bankadan, kalan 15 bin lirası elden ödendi. Elden ödenen 15 bin liranın yüzde 10’u 5 bin liranın altında kaldığı için ekim, kasım ve aralık ayları itibarıyla hem kiracıya hem de ev sahibine de 3 ayrı ayrı 15 biner liralık ceza kesilecek.

Tebliğ taslağında kira ödemeleri ve tahsilatlarının nasıl belgenedeceğine dair kurallar yer alıyor. Kİra ödemeleri aertık banka veya PTT yoluyla yapılabilecek ve kurumlarca düzenlenen tesvik edilecek. Günlük, haftalık gibi kısa dönemli kiralamalar da bu zorunluluğa dahil ediliyor. Ayrıca bir gayrimenkulün hissedarları varsa, kira bedelinin tamamının hissedarlardan birine veya bankadan PTT üzerinden ödenmesi yeterli olacak.

Cezayı ödemediniz yine ceza!

Tebliğ taslağına göre bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde özel usülsüzlük cezası uygunalayacak. Ceza uyulmayan her ay için her birine ayrı işlem uygulanacak. 

Kira ödemelerinde belgeleme zorunluluğuna uymayan vatandaşlara uygulanacak cezanın detayları ise şöyle,

Kira ödemelerini söz konusu yerlerden yapmayanlar için çeşitli gruplara belirlenen özel usulsüzlük cezaları uygulanacak.

Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek sahibi olanlara en az 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler, basit usulde kazanç tespit edilenlere ise en az 10 bin lira ceza kesilecek.

Diğer kişiler ise en az 5 bin lira veya işleme konu tutarın yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak. Kesilecek ceza bir yıl içinde toplam 20 milyon lirayı geçemeyecek.

Eğer kira ödemesini elden yapanlar durumu 5 gün içerisinde GİB'e bildirdiği zaman ceza kesilmeyecek. Bu cezalar her yıl değerleme oranına göre artırılacak.