Kayseri'de çileden çıkaran ihmal - Kimse bu sorunu sahiplenmiyor!

Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Sarımsaklı Mahallesi'nde Devlet Su İşleri'nin ihmali çiftçileri çileden çıkardı. Yaşanan sorunu kimsenin sahiplenmemesi dikkat çekerken yetkililerin duruma acil müdahalesi bekleniyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de çileden çıkaran ihmal - Kimse bu sorunu sahiplenmiyor!

AjansTV’de yer alan habere göre, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde, Devlet Su İşleri’nin ihmali Sarımsaklı Mahallesi’ndeki çiftçileri zor durumda bırakıyor. Mahalle muhtarı Can Öcal ve Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in açıklamalarıyla gündeme gelen sorun, su kanallarının bakımsız bırakılması ve tarım arazilerinin zarar görmesi. Yetkililerin acil müdahalesi bekleniyor.

Kayseri'de çileden çıkaran ihmal - Kimse bu sorunu sahiplenmiyor!

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan 8 kilometre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde ve 7 metre genişliğindeki gizemli su kanalı, kamuoyunda büyük merak uyandırmıştı. Geçtiğimiz ay, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in yaptığı açıklama, bu konuda henüz bir gelişme yaşanmadığını ortaya koydu. Şahin, “Burayı kim ne maksatla eşti, bilmiyoruz. Bu kanalı açanın kim olduğu ve amacının ne olduğu aranıyor. Biz de bunun peşine düştük. Bakalım karşımıza ne çıkacak,” ifadeleriyle duruma dikkat çekmişti.

Ancak, Devlet Su İşleri’nin bu konuda sessiz kalması, Sarımsaklı Mahallesi’nde daha büyük bir sorunun gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Sarımsaklı Mahallesi içerisinde bulunan başka bir kanalın da olduğu ve köylünün tarım arazisine zarar verdiği ortaya çıktı.

Konu hakkında Sarımsaklı Muhtarı Can Öcal, mahalledeki su kanalının bakımsız bırakıldığını ve ekinlere ciddi zarar verdiğini belirterek, yetkililerin ihmalkar tavrını sert bir dille eleştirdi. Çektiği video ile durumu gözler önüne seren Öcal, “Burası Devlet Su İşleri’nin kanalı. Vatandaşın ekinlerindeki suları da göstereyim. Buğdayın içindeki sulara bir bakın. Buğdaylar su dolmuş. Devlet Su İşleri bu ağaçları temizlemediği için vatandaşa zarar veriyor,” dedi. Öcal, aylardır yetkililere durumu bildirdiklerini ancak hiçbir müdahale yapılmadığını vurguladı. “Aylardır dere yataklarınızı temizleyin diye söylüyoruz. Vatandaşın ekini, arpası, buğdayı ne varsa suyun içinde. Peki bu Sarımsaklılı çiftçiler ne yapacak? Ben bunu hangi yetkiliye soracağım? Ben 2 aydır Devlet Su İşleri’ne gidip gelmekten, bu durumu anlatmaktan yoruldum ama ilgilenmediler. Biz hep diyoruz ki Sarımsaklı çöl olmasın, Sarımsaklı unutulmasın, Sarımsaklı karanlıkta kalmasın,” diyerek yetkililere seslendi.
Bu ihmalkarlığın tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Ajans TV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Devlet Su İşleri’nin tarım arazilerine bakmaması, kanala bakmaması ve temizlik yapmaması bu sebeple suların taşması tembellik mi yoksa bilinçli bir çalışma mı, ne oluyor? Nereye gidiyoruz? Tarımı bitirmek için ya da su kaynaklarını heder etmek için mi yapılıyor?”

Tarım ve Su Yönetimindeki İhmalin Sonuçları

Devlet Su İşleri‘nin ihmali, Sarımsaklı Mahallesi’ndeki çiftçilerin hayatını zorlaştırıyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten mahalle sakinleri, yetkililerden acil müdahale bekliyor. Çiftçiler, tarım alanlarındaki suların birikmesi ve ekinlerinin zarar görmesi nedeniyle ciddi ekonomik kayıplar yaşıyor. Devlet Su İşleri’nin bu duruma kayıtsız kalması, kamuoyunda büyük tepki topluyor.

Yetkililere Çağrı: Acil Önlem Alınmalı

Mahalle muhtarı Can Öcal ve Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in açıklamaları, bu ciddi sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini gösteriyor. Devlet Su İşleri’nin Sarımsaklı Mahallesi’ndeki su kanallarını temizlemesi ve tarım arazilerini koruma altına alması elzem. Aksi takdirde, bölgedeki tarımsal üretim büyük zarar görecek ve çiftçiler mağdur olmaya devam edecek.

Sonuç

Sarımsaklı Mahallesi’nde yaşanan bu su krizi, Devlet Su İşleri’nin ihmalkar tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yetkililerin acil önlem alarak su kanallarını temizlemesi ve çiftçilerin mağduriyetini gidermesi bekleniyor. Bu tür ihmallerin tekrarlanmaması için daha sıkı denetim ve bakım çalışmaları yapılması gerektiği aşikar. Sarımsaklı çiftçileri, devletin bir an önce harekete geçmesini bekliyor.