Kayseri'de Diri Fay Hattı Mı Bulundu? Jeoloji Mühendisinden Çarpıcı Açıklamalar

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde, bölgede diri bir fay hattının varlığının ortaya atılmasının ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen konuya açıklık getirerek önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de Diri Fay Hattı Mı Bulundu? Jeoloji Mühendisinden Çarpıcı Açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğiyle bölgede diri bir fay hattının varlığının gündeme gelmesi üzerine Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, konuya açıklık getirerek önemli açıklamalarda bulundu. 

Kayseri'de Diri Fay Hattı Mı Bulundu? Jeoloji Mühendisinden Çarpıcı Açıklamalar

Evsen, konunun ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından gündeme taşındığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde, Malatya Fayının segment yapısı ve büyüklüğüyle ilgili haberlerin basına yansıdığını hatırlatan Evsen, Malatya Fayının kırılması durumunda 7,2 Mw büyüklüğünde bir deprem üretebileceği ve çevredeki illerin bu durumdan farklı oranlarda etkileneceğinden bahsedildiğini söyledi.

128 fay hattı incelendi

Evsen, Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in açıklamalarını detaylı bir şekilde incelediklerinde, 6 Şubat depremlerinden sonra 100'e yakın bilim insanının bölgede 128 fayı incelediğini ve Malatya Fayı'nı oluşturan üç segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirttiğini ifade etti. Sözbilir'in bahsettiği 128 fayın içinde Kayseri-Sivas arasında yer alan Deliler Fayının da bulunduğunu vurguladı.

Kayseri'den Sivas'a uzanan 4 segmentli fay hattı

Deliler Fayının, Kayseri'den başlayarak Sivas'a kadar uzanan dört segmentli bir yapıdan oluştuğunu belirten Evsen, bu segmentlerin Bünyan Segmenti (26 km), Sarıoğlan Segmenti (37 km), Dökmetaş Segmenti (44 km) ve Tecer Segmenti (92 km) olduğunu söyledi. Evsen, Deliler Fayının sol yönlü yanal atımlı bir fay olduğunu belirtti.

‘Bu çalışma fay hattı keşfi değil’

Ülkede depremler konusunda çalışmalar yürüten MTA, AFAD, TUBİTAK ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) koordinasyon halinde çalışmalara başladığını söyleyen Evsen, AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut’un öncülük ettiği paleosismolojik çalışmanın, daha önce açıklanan 128 faydan biri olduğunu belirtti. Evsen, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu çalışmanın yeni bir fay hattı keşfi değil, mevcut fayın özelliklerinin detaylı bir şekilde ortaya çıkarılması projesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Fikret Koçbulut'un açıklamalarına değinen Evsen; ‘Koçbulut hocam, Deliler Fayının geçmiş yıllarda ürettiği depremleri, deprem büyüklüklerini, atım miktarını, kayma hızını ve deprem tekrarlanma sürelerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir çalışma yaptıklarını belirtti. Bu, yeni bir fay çalışması değil, mevcut fayın özelliklerini detaylı bir şekilde ortaya çıkarma projesidir’ dedi.