Kayseri'de elektrik üretilecek – Halktan onay bekleniyor!
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ), atık çamur yakma tesisinin kurulacağını ve bu tesisten elektrik üretimi yapılacağını duyurdu. Projenin ÇED raporu hazırlandı. Bölge halkının görüş ve önerileri alınacak. İşte detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Son yıllarda atık su arıtımı konusunda yapılan çevre yatırımları ile arıtma çamurunun işlenmesi ve bertaraf edilmesi problemi, gerek teknolojik gelişmeler gerekse Avrupa Birliği uyum sürecinde yapılan yasal mevzuat düzenlemeleri ile üzerinde hassasiyet gösterilen bir konu haline geldi.
KASKİ, Atık Çamur Yakma (400 Ton/Gün) ve Elektrik Üretim Tesisi (2863 kW) projesinin ÇED raporu yayınlandı. Raporda yer alan bilgilere göre, Kayseri Kocasinan ilçesinde Boğazköprü Mahallesi’nde, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 7214,80 m² alan üzerinde atık çamur yakma (400 ton/gün) ve elektrik üretim tesisi (2863 kW) kurulacak.
Toplantı 17 Nisan’da!
Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9. Maddesi gereğince belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için ‘Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı’ yapılacağı duyuruldu. Bilgilendirme toplantısı 17 Nisan 2025 Perşembe günü saat 14.00’da Boğazköprü Mahalle Muhtarlığında yapılacak.
Elektrik Üretimi Nasıl Yapılacak?
ÇED raporunda yer alan bilgilere göre elektrik üretimi şöyle yapılacak: Yakma kazanına günlük 176 ton kurutulmuş arıtma çamuru beslenecek. Yakma kazanı akışkan yataklı olarak seçilecek, 750 derecelik ön yakma ve 850 derecelik ikinci yakma odalarına sahip olacak. Atık ısı kazanından çıkan 300 derecelik gazlar, eşanjör yardımı ile sıcak hava üretiminde kullanılacak. Sıcak hava, kazan besleme havası olarak kazana döndürülecek.
Yakma odasında oluşan küller, yakma odası altında bulunan kül toplama haznesinde biriktirilecek. Toplanan kül, belirli zaman aralıklarıyla otomatik olarak pnömatik kül toplama sistemiyle kül toplama silosuna pompalanacak. Toplanan kül üzerinde yapılacak analizler neticesinde, çevre lisansına sahip firmaya verilerek bertarafı sağlanacak.
Yakma sonucu oluşan ısı, buhar türbinlerinde elektrik enerjisine çevrilecek. Tesiste 800 kW gücünde bir buhar türbünü kullanılması planlanıyor. Buhar şeklindeki enerji, bu türbün ile elektrik enerjisine çevrilecek. Üretilen enerjinin bir kısmı tesisin kendi iç tüketiminde kullanılacak, arta kalan kısmı ise satılacak.