Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kayseri Şubesi'nin 23. Olağan Genel Kurulu, Gültepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türkiye Emekliler Derneği Genel Sekreteri ve Kayseri Şube Başkanı Gazi Aykırı emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kayseri Şubesi'nin 23. Olağan Genel Kurulu’na Türkiye Emekliler Derneği Genel Sekreteri ve Kayseri Şube Başkanı Gazi Aykırı, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, CHP Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin, CHP Kayseri İlçe Başkanları, dernek üyeleri yer aldı.

Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti

Aykırı talepleri tek tek sıraladı

Açılış konuşmasını yapan Gazi Aykırı son yıllarda artan enflasyonun ve hayat pahalılığının emeklilerin yaşam koşullarını zorlaştırdığını belirterek; ‘Emeklilerimiz artık torunlarına harçlık dahi veremeyecek duruma gelmiştir. Bu nedenle intibak yasasının çıkarılması, ek ödemelerin artırılması ve dini bayram ikramiyelerinin en düşük emekli maaşı düzeyine çıkarılması gibi taleplerimiz var’ ifadelerini kullandı. Aykırı, ayrıca sosyal güvenlik haklarının adil bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek; ‘Sosyal güvenlik sistemindeki açıklar ve sigorta kayıpları nedeniyle gelir dağılımı bozulmuş, emeklilerimizin ekonomik güvencesi azalmıştır’ dedi.

Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti

‘İntibak yasası çıksın’

Emeklilerin maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini belirterek, intibak yasasının çıkarılmasının aciliyetine vurgu yapan Aykırı şöyle dedi; ‘Emekliler arasındaki maaş farklarının giderilmesi için intibak yasasının bir an önce çıkarılması gerekmektedir. Bu yasa ile 2000 yılından sonra emekli olanlar için de adil bir maaş düzenlemesi sağlanmalı.’

Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti

Ek ödeme, ikramiye ve sağlıkta kolaylık

Gazi Aykırı, emeklilerin mevcut sorunlarının çözümü için bir dizi öneride bulundu. Bu öneriler arasında ek ödemelerin artırılması, dini bayram ikramiyelerinin en düşük emekli maaşı düzeyine çıkarılması ve sağlık hizmetlerinden alınan katkı paylarının kaldırılması yer aldı. Aykırı; ‘Emeklilerimizin yaşam standartlarını yükseltebilmek için ek ödemeler en az yüzde 10 seviyesine çıkarılmalı ve dini bayramlarda verilen ikramiyeler artırılmalıdır. Ayrıca, sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları emekliler için büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu katkı paylarının kaldırılması, emeklilerimizin sağlığa erişimini kolaylaştıracaktır’ dedi.

Aykırı, sosyal güvenlik haklarının düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekti ve sosyal güvenlik sistemindeki açıklar ve sigorta kayıplarının emeklilerin ekonomik güvenliğini tehdit ettiğini belirterek; ‘Sigorta sisteminde yaşanan kayıplar, emeklilerimizin emeklilik dönemindeki gelir güvencesini zayıflatıyor. Sosyal güvenlik haklarının adil bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve bu konudaki açıkların kapatılması gerekiyor’ diye ekledi. 

‘Emekli maaşları asgari ücret seviyesine çıkmalı’

Toplantıya katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Aşkın Genç, emeklilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Genç; ‘Emekli vatandaşlarımız primlerini ödeyerek uzun yıllar çalışmış insanlardır. Ancak bugünkü emekli maaşları ne yazık ki asgari ücretin çok altında kalmaktadır. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini sürekli olarak dile getiriyoruz’ ifadelerini kullandı.

Kayseri'de Emekliler Seslerini Yükseltti

Milletvekili Aşkın Genç, Kayseri’de artan kira fiyatlarına dikkat çekerek; ‘Kayseri’de en düşük ev kirası 10 bin TL civarında. Bir emeklinin aldığı maaş ile bu kirayı ödemesi ve geçinmesi neredeyse imkânsız. Emeklinin maaşı ev kirasını dahi karşılamaktan uzak, EYT’liler de yıllarca prim ödediler ve devlete katkı sağladılar. Ancak şimdi emeklilik haklarını kullanmak istediklerinde büyük bir yük olarak görülüyorlar. Oysa emeklilerin bütçede yarattığı yük hiçbir zaman yüzde 6'yı geçmemiştir’ dedi.