Kayseri'de en az 20 bin öğrenci okula aç gidecek!
Hayat pahalılığı, ekonomik kriz ve yetersiz maaşlar nedeniyle veliler öğrencilerin beslenmesine ne koyacağını kara kara düşünürken Kayseri'de yoksulluk sınırının altında kalan 20 bin ailenin çocuğuna beslenme çantası hazırlamayacak durumda olduğu ortaya çıktı.
Son dönemlerde artan ekonomik maliyetler ve düşen alım gücü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de ailelerin geçim sıkıntılarını daha belirgin hale getirdi. Lüks harcamalardan kaçınılarak yapılan minimum düzeyde bir hesaplamada 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarları toplamının 34 bin 650 TL’ye ulaştığı görülmüş, bu gelirin 1 ailenin geçimi anlamında ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koymuştu.
Kayseri'de yalnızca bir ayın maliyetini en düşük tutarlardan ele aldığımız piyasa araştırması sonuçlarına bakıldığında kentte yaşayanların bir aylık maliyetinin tavan yaptığı görüldü. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarları (gıda harcaması, giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar) toplamı 34,650 TL’ye ulaştı. Bu miktar, geçen sene Eylül ayında daha düşük seviyelerdeydi ancak bu yıl artan maliyetler sebebiyle ailelerin resmen beli büküldü.
Kayseri’de yaşayan 4 kişilik bir ailenin Lüks harcamalardan kaçınılarak yapılan minimum düzeyde bir hesaplama, şehirde yaşayan bir ailenin aylık gelirinin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koydu. Kayseri'de dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken aylık giderleri; ev kirası, aidat, mutfak masrafı, elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları, çocuk harçlığı, giyim masrafları, kredi ödemeleri (varsa), taksitli ödemeler, hastane ve ilaç masrafları, yol masrafı olarak belirlendi.
Aylık giderler 34,650 TL’ye ulaştı!
Kayseri'de yaşayan bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplamı 34,650 TL’ye ulaştı. Bu miktar, geçen sene Eylül ayında daha düşük seviyelerdeydi ve artan maliyetler, ailelerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor.
Eylül ayı çile oldu!
Okulların açılmasına sayılı günler kala yetersiz maaşlar nedeniyle veliler öğrencilerin beslenmesine ne koyacağını kara kara düşünüyor. Kayseri’de de yoksulluk sınırının altında olan en az 20 bin ailenin çocuklarına beslenme çantası hazırlayamayacağı hesap ediliyor. Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala veliler, okul alışverişi için harekete geçti. Ancak kırtasiye ürünlerinde görülen yüzde 70'e varan fiyat artışları, velileri zorlamaya başladı.
Toplamda bir ilkokul öğrencisinin okul çantası yaklaşık 2 bin TL’ye dolarken; henüz önlük, servis gibi ücretleri hesaba katmayan veliler karşılaştığı ciddi bir maliyet artışı önünde şaşkınlığını gizleyemiyor, beslenme masrafını en aza indirerek bu sıkıntılı süreçten çıkmayı planlıyor.
Döviz kuru yaşam maliyetini katlıyor!
Ev kiralarının sürekli artması ve dalgalanan döviz kuru, bu toplam masrafların 2024 yılı bitmeden daha da artacağı ön görülüyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar, ithal ürünlerin fiyatlarını artırarak genel yaşam maliyetlerini yükseltiyor. Bu durum, özellikle gıda, enerji ve teknoloji gibi kalemlerde ciddi fiyat artışlarına yol açıyor. Kiralardaki sürekli artış ise barınma maliyetlerini daha fazla katlıyor.