Kayseri'de En Yüksek Maaş Alan İşçiler Belli Oldu!

Kayseri'de özel sektörün tamamına yakınında işçilere maaş olarak asgari ücret ödeniyor. Ancak birkaç firma bu anlayışın dışına çıkarak işçilerine yüksek maaş veriyor. İşte Kayseri'de en yüksek maaşı veren o işletmeler. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de En Yüksek Maaş Alan İşçiler Belli Oldu!

Kayseri’de özel sektörde bazı firmalar, diğer işletmelerin aksine işçilerine asgari ücret yerine daha yüksek maaş veriyor. Üstelik bu firmalar mesai ücretlerini de tam olarak SGK primlerine yansıtıyor.

Milyonlarca işçi asgari ücret alıyor

Türkiye’de özel sektörün ücret politikası genellikle pek çok ilde benzerlik gösteriyor. Hükümetin belirlediği asgari ücret üzerinden maaşlar belirlenirken, milyonlarca insan bu ücretlerle geçinmeye çalışıyor.

Kayseri’de 260 bin işçi var

İş-Kur ve SGK’nın rakamlarına göre Kayseri’de 260 binin üzerinde kişi 4A zorunlu sigorta kapsamında çalışıyor. Yine bu kurumların verilerine göre, resmi olarak çalışan 260 bin işçinin yüzde 70’nın primleri asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Bir başka ifadeyle Kayseri’de resmi olan çalışan 190 bine yakın işçi en düşük ücretle çalışıp, geçimini sağlamak durumunda kalıyor.

En Yüksek Maaşı Onlar Alıyor

Kayseri’de özel sektörün tamamına yakını asgari ücret politikasını benimserken, birkaç işletme bu anlayışın dışına çıkarak işçilerine yüksek ücret ödüyor. Bu işletmelerin başında Erciyes Anadolu Holding çalışanları geliyor. 10 binden fazla çalışanı bulunan Erciyes Anadolu Holding’de yüksek ücretin yanı sıra mesai ücretleri ve diğer sosyal haklar da yıllardan beri tam olarak ödeniyor.

Orta Anadolu Farkı

Kayseri’de Orta Anadolu Fabrikası’nda da yıllardır çalışanların ücretleri devamlı olarak asgari ücretin üzerinde. Farklı fiyat politikası izleyen bu firmada çalışmak pek çok kişinin özellikle tercih ettiği bir durum. Bu kuruluşta da yine çalışanlar haklarını tam olarak alabiliyor.

Koza Madencilik bir adım önde

Kayseri’nin Himmettede Mahallesinde bulunan Koza Altın Madeni’nde de yine asgari ücretin üzerinde maaş politikası benimseniyor. Bu kuruluşlarda çalışan işçilere servis ve yemek imkanı da veriliyor.