Kayseri'de Enderun Usulü 'ne Büyük İlgi
Kayseri'de kılınan Enderun usulü teravih namazı büyük ilgi görüyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...
Kayseri'de kılınan Enderun usulü teravih namazı büyük ilgi görüyor.
Kayserili genç hafızların başlattığı Enderun usulü teravih namazı, Altınoluk'ta bulunan Nasrullahzade camiinde kılınıyor.
Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan Hafız öğrencilerin önderliğinde başlayan Enderun usulü namaz, vatandaşlar tarafından çok sevildi. Büyük ilgi gören teravih namazı, yeniden belediye başkanı seçilen Mustafa Palancıoğlu’nun da dikkatini çekti.
Melikgazi Belediye Başkanı Palancıoğlu, öğrenciler tarafından her akşam Nasrullahzade Camiinde kıldırılan Enderun usulü teravih namazına katıldı.
Liseli öğrencilerin kıldırdığı teravih namazında saf tutan Palancıoğlu, gençlere teşekkür etti.
Başkanla birlikte Enderun usulü teravih namazını deneyimleyen vatandaşlarda gençlere teşekkürlerini bildirdiler.
Enderun Usulü Teravihi Nedir?
Adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almaktadır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. Enderun Teravih ’ini ilk defa ortaya koyan kişinin Buhurizade Mustafa Itri Efendi (1712) olduğu söylenmektedir.
Enderun Usulü Teravih, Osmanlı iç teşkilatında sarayda, saray cami ve mescitlerinde, Hırka-i Saadet'te, selatin camiler başta olmak üzere büyük camii ve dergâhlarda uygulanan bir ibadet geleneğidir.
Enderun Usulü Teravih 'in makamları Klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itrî tarafından düzenlenmiştir.
1831 yılının ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmud'un bulunduğu, müezzinliğini Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravih, Enderun usulünün ilk örneğidir.
Enderun usulü teravihin özelliği, namazın her 4 rekâtının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi.
Enderun'da başlayan bu tertipte, farklı makamların nağmelerinin insan ruhu üzerindeki tesirleri düşünülerek sıralama yapılmıştır. Böylelikle ibadetteki coşku, ferahlık; okumalardaki ahenk, dualardaki samimiyet ve ihlas sürdürülerek, otuz üç rek'at olan bu ibadet bitimine kadar sıkılmadan zevk ve huşu içinde eda edilmiş oluyor.
Nasıl Kılınıyor?
Enderun Usulü Teravih, öncelikle müezzinin namaz öncesi getirdiği kamet ile yatsı namazının hicaz veya uşşak makamında kılınacağı belirleniyor.
Ardından teravih namazının ilk dört rekâtı neva makamı, ikinci dört rekâtı hüseyni makamı, üçüncü dört rekâtı bestenigâr makamı, dördüncü dört rekâtı eviç makamı, son dört rekâtı ise acemaşiran makamlarında kılınarak tamamlanıyor.