Kayseri'de harika şeyler oluyor – 12 ülkeden Kayseri'ye geldiler!

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı Kayseri'de başlayan Kültepe Toplantısı'nı 'Kayserimizde harika şeyler oluyor' diyerek duyurdu. Peki Kültepe toplantısının önemi ne, kimler katıldı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de harika şeyler oluyor – 12 ülkeden Kayseri'ye geldiler!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kültepe Kazı Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen 6'ncı Uluslararası Kültepe Toplantısı Kültepe Ziyaretçi Merkezi bahçesinde dün başladı. 12 ülkeden katılımın olduğu toplantı 5 Ağustos tarihine kadar sürecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı uluslararası önem taşıyan bu toplantıyı, ‘Kayserimizde yine harika şeyler oluyor’ diyerek duyurdu.

Cıngı X platformunda yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi, ‘ Kayserimizde yine harika şeyler oluyor. Kültepe Kaniş kazıları yeniden keşfediliyor. Tüm dünyadan bilim insanları Kayseri’de. 2-5 Ağustos tarihlerinde Kültepe'de gerçekleştirilecek olan 6. ULUSLARARASI KÜLTEPE TOPLANTISI'na Türkiye, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Belçika, ABD, Avustralya, Japonya olmak üzere 12 ülkeden toplam 75 biliminsanı katılıyor. Geçtiğimiz toplantıları bizzat takip eden bir kişi olarak inanılmaz bilgiler edindiğimi söylemem lazım. Kazı Başkanı Prof.Dr.Fikri Kulakoğluna bu muhteşem organizasyonu büyük fedakarlıklarla düzenli olarak başardığı için çok teşekkür ediyorum. Tamamı Kültepe ile ilgili konularda olmak üzere 36 sözlü, 9 adet de poster sunumunun yapılacağı toplantı Kültepe Kazı Evi ve Kültepe Ziyaretçi Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. 

M.Ö. II. Binde, Anadolu’daki Assur Ticaret Kolonileri sisteminin başşehri ve Kaniş Krallığı’nın merkezi olan Kültepe, Kayseri şehir merkezinin hemen 20 km kuzeydoğusunda yer alıyor.

1948 yılında başlayan ve uzman kadrosu Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan Kültepe Kazıları başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Ankara Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu'nun destekleriyle sürdürülüyor.

Kültepe'de bilimsel arkeolojik kazılar interdisipliner bir anlayış içinde sürdürülmektedir. Kazı ekibinde, arkeologlardan başka, çivi yazılı belgeleri çalışan filologlar ve dallarında uzman antropologlar, zoo-arkeologlar, arkeo-botanikçiler, arkeo-metalurjistler gibi bilim insanları görev almaktadır.

Kültepe'de keşfedilmiş arkeolojik eserler ve çivi yazılı belgeler üzerinde çalışan, çok çeşitli ülke ve farklı disiplinlerdeki bilim insanlarının araştırma sonuçlarını ortak bir platformda sunmalarını, tartışmalarını ve elde edecekleri verilerini hem bilim dünyası, hem de halkımızla paylaşmalarını sağlamak amacıyla, ilk kez 2013 yılında ULUSLARARASI 1. KÜLTEPE TOPLANTISI / KÜLTEPE INTERNATIONAL MEETING düzenlenmiştir. Bu toplantıların beşincisi de 2022 yılında yine Kültepe Kazı evi'nde gerçekleştirilmişti’