Kayseri'de ilaç bulmak lüks oldu

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, Türkiye genelinde ithal ilaç temininde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. İlaç yokluğu sorunuyla ilgili gelişmeler, Kayseri'de de merak konusu oldu. Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Kayseri'de ilaç bulmak lüks oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, Türkiye’de ithal ilaç temininde yaşanan sorunlara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Abbasoğlu, ülke genelinde ilaç yokluğunun yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu ve hastaların ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kaldığını ifade etti. 

İlaç yokluğunun en önemli sebeplerinden birinin Türkiye’nin sabit kur politikası olduğunu belirten Abbasoğlu; ‘Döviz kuru dalgalanmaları ve sabit kur uygulaması, ilaç firmalarının maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu durum, doğrudan ithal ilaç temininde sıkıntılara yol açıyor’ dedi.

Döviz kuru ilaç piyasasını doğrudan etkiliyor

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Uğur Nuri Akın’da eczanelerin karşılaştığı ekonomik zorlukları açıkladı. Akın; ‘Bilindiği üzere ilaçların bedelleri İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirleniyor. Ancak, belirlenen sabit kur nedeniyle birçok ilaç piyasada bulunmuyor’ ifadelerini kullandı.

‘İlaçların bulunabilirliğini istiyoruz’

Eczane ekonomilerinin reel enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Akın, eczacıların ticari faaliyetlerinin kendi inisiyatiflerinde olmadığını ve alış ile satış bedellerinin kararname ile belirlendiğini de ifade etti. İlaç yoklukları konusunda hem odalar hem de birliğin birçok çalışma yürüttüğünü söyleyen Akın; ‘Zammı isteyen taraf eczacılar değil. Bunun bilinmesini istiyorum. Bizler sadece ilaçların bulunabilirliğini istiyoruz’ dedi.