Kayseri'de Karşılıksız Çek Krizi Büyüyor! Artan Riskler ve Kayıt dışı Ticaret İddiaları…

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Mart 2024 verileri, Kayseri'de çek ve senetlerle ilgili tabloyu gün yüzüne çıkardı. Risk Merkezi'nin verilerine göre, Kayseri'de karşılıksız çek ve protesto senetlerinde büyük bir artış yaşandı. Gazeteci Osman Çiftci ise konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde…

Kayseri'de Karşılıksız Çek Krizi Büyüyor! Artan Riskler ve Kayıt dışı Ticaret İddiaları…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Mart 2024 verileri, Kayseri'de çek ve senetlerle ilgili tabloyu gün yüzüne çıkardı. Risk Merkezi'nin verilerine göre, Kayseri'de karşılıksız çek ve protesto senetlerinde büyük bir artış yaşandı.

Protesto Senet Tutarı Rekor Seviyeye Ulaştı

Açıklanan verilere göre, Kayseri'de protesto senet tutarının 52 bin liraya kadar yükseldiği belirtildi. Türkiye genelinde protesto senet sayısında azalma yaşandı. Protesto senet sayısı, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 azalışla 51 bin 272 adet olarak gerçekleşti. Kayseri'de ise aynı dönemde yüzde 11,4 azalışla bin 139 adet protesto senedi kaydedildi. 

Karşılıksız Çeklerde Hızlı Artış

Ayrıca Kayseri’de karşılıksız çek sayılarında büyük bir yükseliş görüldü. Türkiye genelinde 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,5 artış ile 48 bin 672 adet karşılıksız çek tespit edildi. Kayseri'de bu artış yüzde 4,2 olarak gerçekleşerek 527 adet karşılıksız çek olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Kayseri'de karşılıksız çek tutarının, çek başına düşen miktarı, 2023 yılında 218 bin lira iken, 2024 yılında bu rakamın 370 bin liraya yükseldiği öğrenildi.

Gazeteci Osman Çiftci'nin yaptığı açıklamada, Iraklı ve Suriyeli sanayicilerin vergi kaydı oluşturmasına rağmen fatura kesmeden ticaret yaptığı ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı iddia etti. Bu durumun, yerel sanayicilerin maliyetine piyasaya mal verebilmelerinin bir sebebi olarak gösterildiği ifade etti. Çiftçi, Vergi Dairesi ve SGK'nın bu konuda daha etkin bir şekilde denetim yapması gerektiğini vurguladı.