Kayseri'de kasaplar alarma geçti! Artık et çekmiyorlar
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde gündem olan hileli ürün tespitlerinin ardından kasaplar alarma geçti. Kayseri'de pek çok kasap dışardan çekilmesi talebiyle kendilerine getirilen ete şüpheli gözüyle bakarak çekmeyi kabul etmiyor. Detaylar haberimizde...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde gündem olan hileli ürün tespitlerinin ardından kasaplar alarma geçti. Kayseri’de pek çok kasap dışardan çekilmesi talebiyle kendilerine getirilen ete şüpheli gözüyle bakarak çekmeyi kabul etmiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firma listelerinin yayımlamasıyla Türkiye’de güvenilir pek çok markanın ürettiği üründe belirtilen ham maddenin dışında içerikler bulundu. Hileli ürün olarak adlandırılan gıda ürünlerinin ünlü markalara ait olması da tüketicilerde büyük şaşkınlık yarattı. Kaşar peynirde yağı ve nişasta, pul biberde boya tespit edilirken, dana eti diye satılan etin domuz eti veya tek tırnaklı veya kanatlı eti tespit edildi. En çok da yurt genelinde üretilen sucuk ürünlerinde tağşiş yapıldığı belirlendi. Kayseri’de 45 firmanın ürettiği ürünlerde hile yaptığı açıklandı.
Cezaya aldırmıyorlar
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin, yaptığı açıklamaya göre, yıl boyunca 1 milyona yakın denetim yapıldı ve 16 bin uygunsuzluk tespit edildi. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulurken, 771 milyon lira idari para cezası kesildi. Buna rağmen firmaların, verilen cezayı göze alarak, daha fazla kar elde edebilmek için benzer yola başvurmaya devam ediyor.
Kasaplar et çekmek istemiyor
Medyada geniş yer tutan haberlerin ardından Kayseri’de de son günlerde et çektirmek isteyen vatandaşlar beklenmedik bir engelle karşılaşıyor. Kasaplar, kentteki eşek eti ve at eti iddiaları üzerine kıyma çekme taleplerini geri çeviriyor. Temkinli davranan kasaplar, etlerin süpürme makinelerinde çekilmesini reddederek endişelerini dile getiriyor.
Denetimler artırılmalı!
Bu durumdan şikâyet eden bir vatandaş, ‘Gittiğim 10 kasabın hepsi kıyma çekmeyi reddetti. Şüpheli et iddiaları yüzünden bu kararı aldıklarını söylediler’ diyerek yaşadığı sıkıntıyı ifade etti.Son dönemde artan şüpheli et haberleri, kasapların hassasiyetini artırırken, halk da bu konudaki tedirginliğini sürdürüyor. Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla denetimlerin artırılması yönünde talepler artıyor. Yetkililer, halk sağlığına zarar verecek uygulamaların önüne geçilmesi için gerekli denetimlerin sıkılaştırılacağını belirtiyor.