Kayseri'de kilosu 80 bin TL'ydi – Yine zam geldi

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, altınla yarışan fiyatı ve tarihsel önemiyle dikkat çekiyor. Nisan ayında Kayseri'de safran kilosu 80 - 100 bin TL aralığında satılmıştı. Peki, şimdi ne kadar oldu?

Kayseri'de kilosu 80 bin TL'ydi – Yine zam geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, altınla yarışan fiyatı ve tarihsel önemiyle dikkat çekiyor. Türkiye'de Karabük'ün ünlü Safranbolu ilçesinde yetiştirilen bu değerli baharat, bu yıl serin geçen hava koşulları nedeniyle erken çiçeklenmeye başladı.

Kayseri'de kilosu 80 bin TL'ydi – Yine zam geldi

Karabük’ün tescilli baharatı

Safran, insanlık tarihinin en eski ve en değerli baharatlarından biri olan safran Osmanlı İmparatorluğu döneminde de değerini korudu ve hatta tıp, mutfak ve boya gibi birçok alanda kullanıldı. Günümüzde ise Karabük'ün Safranbolu ilçesi, safran üretimi ile ünlü olup, dünya genelinde önemli bir yetiştirme merkezi haline geldi. 

Bu yıl erken çiçek açtı

Serin geçen hava koşulları, bu yıl safranın erken çiçeklenmesine neden oldu. Bu da, üreticilerin hasadı öngörülenden önce başlatmasına yol açtı. Safran, sadece yemeklerde baharat olarak kullanılmakla kalmıyor; aynı zamanda ilaç sanayinde, kozmetik sektöründe ve gıda boyası olarak da değerlendiriliyor. Safranın bu kadar pahalı olmasının en büyük nedenlerinden biri, üretim sürecinin son derece zahmetli olmasıdır. Safran bitkisinin çiçeklerinden elde edilen lifler, el ile tek tek toplanıyor.

320 bin TL’den satılacak

1 kilogram safran elde edebilmek için yaklaşık 570 bin çiçeğin elle toplanması gerekiyor. Safranın bu yılki kilosu 320 bin liradan alıcı bulurken, nisan ayında Kayseri’de safran kilosu 80 - 100 bin TL aralığında satılmıştı.