Kayseri'de Kritik Düzenleme - Son mu Buluyor?

2025'te yürürlüğe girecek yeni destek modeliyle neler değişeceği mercek altına alındı. Bu kritik düzenleme ile kimler takibe alınacak?Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de.

Kayseri'de Kritik Düzenleme - Son mu Buluyor?

Cumhurbaşkanlığı kararıyla tarım sektöründe yeni bir üretim modeline geçiliyor. 2025 yılında uygulanacak olan bu modelde çiftçilere mazot, gübre ve prim desteği gibi önemli desteklerde değişiklikler yapılacak. Bu yeni uygulama, tarım arazilerini ekmeyen ancak yine de devlet desteği alan kişilerin durumunu gündeme getirdi. Özellikle Kayseri gibi tarım bölgelerinde, ekmediği tarladan destek alan kişilerin geleceği merak konusu oldu.

Kayseri'de Kritik Düzenleme - Son mu Buluyor?

Yüzlerce dekar araziye sahip olan, ancak bu arazileri başkasına ektirerek destek alan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Üstelik sadece destek almakla kalmayıp, bu arazilerden icar parası da kazanıyorlar. 2025 yılında yürürlüğe girecek olan yeni modelle birlikte, bu kişilere yönelik bir düzenleme olup olmayacağı, desteklerin nasıl dağıtılacağı ve ekilmeyen araziler için yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı soruları gündemde.

Yeni destek modelinde, 2025 yılı için dekar başına 244 lira destek verileceği açıklandı. Arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, mısır, kanola, kuru fasulye, mercimek, nohut, pamuk, patates, kuru soğan, soya gibi birçok ürün planlama kapsamında yer alacak. Ancak desteklerin kimlere verileceği ve bu kişilerin nasıl tespit edileceği henüz netlik kazanmadı.

Gözler şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Tarım Müdürlüklerine çevrilmiş durumda. Ekilmeyen arazilerden haksız destek alan kişilerin tespiti ve yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için nasıl bir yol izleneceği büyük bir merakla bekleniyor.