Kayseri'de MA plakalı araçların sayısında dikkat çeken düşüş!

Kayseri'nin hemen her yerinde sıklıkla görülen MA plakalı araçların sayısında son aylarda dikkat çekici bir düşüş meydana geldi. İşte MA plakalı araçların sırrı ve yaşanan düşüşün nedeni…

Kayseri'de MA plakalı araçların sayısında dikkat çeken düşüş!

Kayseri trafiğinde son yıllarda yabancı plakalı araçlar dikkat çekiyordu. Şehir merkezinde yoğun görülen bu araçların kimlere ait olduğu merak konusu olmuştu. Vatandaşlar Google arama motorundan MA plakalı araçların ne anlama geldiğini ve kimlere ait olduğunu sorguluyordu. 

MA plakası Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların kullandığı araçları tanımlıyor. Arabalar üzerinden alınan önemli vergiler MA plakaya sahip arabalara uygulanmaz. Bu gibi önemli özellikleri ile birlikte yabancılar için hem uygun hem de kolay bir araba alma sürecini gerçekleştirir.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan ve sigortalı olarak çalışan vatandaşlığı olmayan kişiler geçici olarak araç alıp MA plakası ile kullanabiliyor. 

Resmi verilere göre Kayseri’de 81 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Son yıllarda çeşitli işlerde çalışan veya işyerleri açan Suriyeliler çok sayıda araç kullanıyordu. Özellikle Eskişehir bağları, Sahabiye Mahallesi ve Küçük Mustafa Mahallesinde binlerce MA plakalı araç trafiğe çıkmıştı.

Ancak Kayseri trafiğinde son aylarda bu araçların sayısında dikkat çekici bir düşüş meydana geldi. Bu düşüşün nedeni ise 30 Haziran’da Kayseri’de yaşanan olaylarda Suriyelilerle ait ev, işyeri ve araçların yakılması veya zarar verilmesi olarak gösteriliyor. 

Eskişehir Bağları Danişment Gazi Mahallesinde Suriye uyruklu bir şahsın 6 yaşındaki bir kız çocuğuna tacizde bulunduğu iddiası üzerine binlerce kişi bir araya gelmiş ve Suriyelilere saldırmıştı. Bu olaylarda çok sayıda ev, işyeri ve araç kullanılamaz hale gelmişti. Olayların yatışmasından sonra binlerce Suriyelinin kenti terk ederek başka illere veya ülkelere göç ettiği iddia edilmişti. 

MA plakalı araç kullanan çok sayıda kişinin de olaylardan sonra araç kullanmayı bıraktığı veya aracını satmayı tercih ettiği ifade ediliyor.