Kayseri'de MA plakalı araçların sırrı çözüldü – İşte çoğalmasının sebebi…

Kayseri'nin hemen her yerinde Avrupa ya da Arap Yarımadası'ndan gelen otomobiller görünmeye başladı. Kimi zaman orta halli kimi zaman lüks olan bu otomobiller uzun süre kentte kalabiliyor. Peki MA plakalı bu araçların sırrı ne? MA plaka ne demek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de MA plakalı araçların sırrı çözüldü – İşte çoğalmasının sebebi…

Kayseri trafiğinde yabancı plakalı araçlar dikkat çekiyor. Şehir merkezinde yoğun görülen bu araçlar uzun süre kentte kalabiliyor. Peki MA plaka ne demek? Kimlere veriliyor? MA plakalı araçların sırrı çözüldü. İşte detaylar…

Kayseri’de 81 bin yabancı uyruklu vatandaş yaşıyor!

Kayseri genelinde yabancı plakalı araçlar dikkat çekiyor. Caddelerde görülen özellikle Orta Doğu ülkelerine ait plaka takılı araçların bazılarının ülkemizdeki fiyatları milyonları buluyor. Uzmanlar bu artışın temel nedenlerinin pandemi döneminde esnetilen giriş çıkış kuralları, yoğun göç ve yabancı öğrenci sayısındaki artış olarak gösteriyor.

Türkiye'deki Suriyeli nüfusun %18,9'unu, genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığındaki 620 bin 772 kişi oluşturmaktadır.

Göç İdaresi Başkanlığı’nın 14 Eylül 2023 tarihli verilerine göre, Türkiye’nin iç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kayseri ilinde yaşayan Suriyeli vatandaş sayısı 81 bin 807 kişidir.

MA (Misafir Araç) plaka nedir?

MA plakası kentte yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar için araba alma sürecini sağlar. Arabalar üzerinden alınan önemli vergiler MA plakaya sahip arabalara uygulanmaz. Bu gibi önemli özellikleri ile birlikte yabancılar için hem uygun hem de kolay bir araba alma sürecini gerçekleştirir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan ve sigortalı olarak çalışan vatandaşlığı olmayan kişiler geçici ithal yolu ile yurtdışından araç getirebilmektedir. Bu yöntemin avantajı ÖTV, KDV ve gümrük vergilerini ödemeden aracın yurtdışından Türkiye’ye sokulabiliyor olmasıdır. Getirdikleri araç sayesinde Türkiye Cumhuriyeti’nde sigortalı olarak çalıştıkları veya kaldıkları süre boyunca arabalarına MA plakalı bir plaka verilir.

Kayseri'de fabrika açıyorlar!

Kayseri’de de son günlerde sayısı çoğalan bu plakalı araç sahiplerinin kentte yatırım yapmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlara ait olduğu belirtiliyor.

Öte yandan kent merkezinden dükkân açan yabancı uyruklu vatandaşların yanı sıra Kayseri OSB’de fabrika açan Iraklı, Suriyeli sayısının da arttığı gözlerden kaçmıyor.

TÜİK verilerine göre Kayseri'de kaç yabancı uyruklu vatandaş yaşıyor? Okumak için TIKLAYINIZ