Kayseri'de O Yazının Gizemi Çözüldü!
Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri'nin Kayseri'deki türbesi, Hz. Ali'nin 29. kuşak torunu olarak bilinen manevi bir şahsiyete ait. 1358'de Kayseri'ye gelerek Rufai tarikatını kurmuş olan Zeynel Abidin, birçok kerametle anılıyor. Türbe, 1994'te yeniden ziyarete açılmıştır. Giriş kapısının üzerindeki Arapça yazıların anlamı ne? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Hazreti Ali (Radıyallâhu Anh)'ın 29'uncu kuşak torunu olan ve Kayseri'nin manevi mimarları arasında yer alan Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri'nin şehir merkezinde bulunan türbesini hepimiz görmüşüzdür. Kayserililer tarafından uzun yıllardır benimsenen ve dua amacıyla ziyaretçi akınına uğrayan türbe hakkında neler biliyoruz?
Tarihi ve Mimari Yapı
Seyyid Zeynel Abidin Hazretleri'nin türbesi, Kayseri şehir merkezinde yer alıyor ve 8.32×8.32 m. ölçülerinde kare planlı bir yapıya sahip. Kubbeli mimariye sahip olan yapının kuzey giriş kapısının üzerinde inşa kitabesi yer alıyor. Kitabenin üstünde ise oval bir madalyona işlenmiş II. Abdülhamit tuğrası görülmektedir. Giriş kapısının üzerinde Arapça yazılarla şu ifadeler yer alıyor:
'Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Bu caminin hazır olması, sağlık ve emanet ile takip edilir. Ve burada Peygamberimiz Muhammed'e ve onun ailesine ve bütün sahabelerine salat ve selam olsun. Emir İnal Hacib, bu caminin yapılışını ilan etti. Allah başarıyı sağlar.'
Seyyid Zeynel Abidin'in Hayatı ve Türbenin Tarihçesi
Hz. Ali’nin soyundan geldiği bilinen Seyyid Zeynel Abidin, bu sebeple halk arasında 'İmam Sultan' lakabıyla anılmıştır. 1358 yılında Kayseri’ye gelerek Rufai tekke ve tarikatını kurduğu rivayet edilen Zeynel Abidin Hazretleri, birçok kerametle anılmaktadır.
Yeniden Defnedilme Süreci
1950 yılında Seyyid Zeynel Abidin'in kabri, Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin sandukasının yanına taşınmış, ardından bir dönem spor salonu olarak kullanılan türbe, 1994 yılında yeniden eski yerine defnedilerek ziyarete açılmıştır.
Rufai Tarikatı ve Zeynel Abidin'in Mirası
Rufai tarikatının ileri gelenlerinden olan Zeynel Abidin’in 15’inci yüzyılda Kayseri’de bir tekkesi, camisi ve çeşmesi olduğu biliniyor. 16’ncı yüzyılda Boyacıoğlu Üstat Abdi’nin bu tesisler için bir vakıf kurduğu, ancak zamanla cami, tekke ve çeşmenin yıkılarak yok olduğu, 1886 yılında ise Zeynel Abidin’in mezarının bulunduğu yere bugünkü türbenin yapıldığı bilinmektedir. Haber merkezimizin fotoğrafı çektiği anda kapının kemer kısmında yer alan güvercin de objektifimize poz verdi. Bu güzel anı da siz değerli okuyucularımızla paylaşalım istedik.