Kayseri'de olumlu artış sürüyor!

Sanayi şehri olarak bilinen Kayseri, aynı zamanda gastronomi anlamında da öne çıkıyor. Kente ait çeşit çeşit lezzetler bir bir coğrafi tescil alıyor. Peki sırada ne var? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....

Kayseri'de olumlu artış sürüyor!

Yöresel mutfak kültürleri arasında mantı, yağlama, pastırma gibi lezzetleriyle dikkat çeken Kayseri'de coğrafi tescil alan ürünler de sırayla geliyor. Kayseri mutfağı 2021 yılı itibariyle UNESCO Yaratıcı şehirler ağı ulusal listesinde yer alıyor.

Kayseri'nin kendine özgü coğrafi işaretli ürünleri, mutfak kültürü, gastronomi turizmi bulunuyor. Kentte yöresel lezzetlere ilişkin çalışmalar kamuoyuyla paylaşılırken son olarak millet bahçesi içerisine Mutfak Sanatları Merkezi inşaatının çalışmaları da devam ediyor.

Türk Patent Kurumu internet sitesinde yer alan verilere göre Kayseri'ye ait 28 gıda ürününe ait coğrafi işaret bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Talas Zincidere Kuru Kaymağı ve Kayseri çemeni coğrafi tescil almıştı. Bu yılda 3 gıda ürünü coğrafi tescil aldı.

Buna göre, Kayseri Sucuk içi ve Talas Çörekotlu Çömlek Peyniri mart ayında, Börek Aşı Çorbası mayıs ayında coğrafi işaret tescili alarak gastronomi anlamında Kayseri'ye katkı sağladı.

Kayseri'de olumlu artış sürüyor!

Kayseri için Avrupa Birliği (AB) başvurusu yapıldı!

Avrupa Birliği tarafından Türkiye'nin coğrafi işaretleri arasında, Antep Baklavası, Milas Zeytinyağı, Çağlayancerit Cevizi, Maraş Tarhanası, Araban Sarımsağı, Aydın İnciri, Taşköprü Sarımsağı, Gemlik Zeytini, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Osmaniye Yer Fıstığı, Aydın Kestanesi, Giresun Tombul Fındığı, Edremit Zeytinyağı, Ezine Peyniri, Bingöl Balı, Bayramiç Beyazı, Antakya Künefesi, Milas Yağlı Zeytini, Aydın Memecik Zeytinyağı, Bursa Şeftalisi, Malatya Kayısısı, Suruç Narı, Ayaş Domatesi, Safranbolu Safranı bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi programlar için kente geldiğinde Kayseri Pastırması için tescil başvurusu yapıldığını söyledi. Bir itiraz süreci olduğunu belirten Yumaklı, bu süreci çok da önemli bulmadıklarını ancak yakından takip ettiklerini ifade etti.

Öte yandan, Özvatan peyniri için geçtiğimiz aylarda tescil başvurusu yapılmıştı.