Kayseri'de plakalar sökülecek mi?

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli düzenleme ile ilgili uyarılar geliyor. Sektör temsilcileri düzenlemenin önemine vurgu yaparken bu kurala neden uyulması gerektiğine dikkat çekerken Kayserililerin 'Araç plakaları sökülecek mi?' sorularını da yanıtladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de plakalar sökülecek mi?

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli düzenleme ile ilgili sektör temsilcileri sürücülerin uygulamanın önemine dikkat çekerek uyarılarda bulunuyor. Kayseri’de de araç plakalarıyla ilgili yeni kurallar hakkında uzmanlar bilgilendirmede bulundu.
Türkiye’de araç sahibini ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçirildi. 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, araç plakalarıyla ilgili yeni kurallar getirildi.

Yönetmeliğin 35'inci maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan bu değişiklik, araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken yenilikler içeriyor.

Plakalarda kare kod zorunluluğu Ocak’ta başladı!

Yeni düzenlemeye göre, plakalara eklenen il kodu ile harf grubu arasındaki alana 15x15 mm boyutlarında bir kare kod eklenmesi gerekecek. Bu kare kod, plaka bilgilerini doğrulamak amacıyla kullanılacak. Ayrıca, plakanın basıldığı yılla başlayan ve 12 punto büyüklüğünde yazılan 12 haneli bir seri numarası da plaka üzerinde yer alacak.

Plakalar böyle olacak!

1 Ocak 2024 tarihinde itibaren basımı yapılan tüm tescil plakalarında 12 haneli seri numarası ve 15x15 mm boyutunda kare kod bulunacak.

Mevcut araç sahiplerinin plakalarını değiştirmesi zorunlu değil; ancak bu tarihten sonra yapılan her tescil işleminde veya plaka değişikliği gerektiren durumlarda, yeni kurallara uygun plakalar kullanılacak.

Plaka değişikliği durumunda eski plakalar çıkarılacak ve yerine kare kodlu ve 12 haneli seri numaralı yeni plakalar takılacak.

TÜVTÜRK’ten plaka uyarısı, plakalar sökülecek mi?

Sektör temsilcileri yeni uygulama hakkında bilgi vererek, TÜVTÜRK muayenesinde ağır kusur olarak değerlendirilen veya araç alım-satımlarında geçerliliğini yitiren plakaların değiştirileceğini belirtiyor. Uzmanlar plakaların değiştirilmesinin zorunlu olmadığını ancak TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyen plakaların mutlaka yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yeni dönemde, kaçak ve korsan plakaların önlenmesi amaçlanırken, trafikte sahteciliği önlemek ve daha güvenli bir motorlu taşıt plaka sistemi oluşturmak amacıyla karekod uygulaması getirildiği vurgulanıyor. 15x15 mm boyutlarındaki bu karekod, plakanın il kodu ile harf grubunun arasında yer alacak ve plakanın üretim tarihi, üretim yeri, seri numarası gibi bilgileri içerecek. Ayrıca, bu bilgiler elektronik ortamda da kaydedilebilecek.

Bu sayede, trafik güvenliği artacak, sahte plakaların tespiti kolaylaşacak, araç takibi ve kontrolü sağlanacak.

Yapılan detaylar açıklamalarla Kayserililerin ‘Araç plakaları sökülecek mi?’ soruları da yanıt buldu.