Kayseri'de sakın bu sözü söylemeyin!
Kayseri, ticari zekası ile biliniyor. Dünyaca ünlü pastırması, sucuğu ve mantısıyla nam salan Kayseri, iş adamları, sanayi başarısı, eğitim ve ticaretteki ustalıklarıyla da Türkiye'de büyük ses getiren bir şehir olma özelliği taşıyor. Peki Kayserililer, hangi kelimeleri duymaktan nefret ediyor? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayserililer bu kelimeden nefret ediyor. Kayseri, ticari zekası ve dünyaya pastırması, sucuğu, mantısıyla nam salmış tanınan bir şehir. Kültepe Kaniş Karum ile dünyanın ilk ticari merkezi olarak da bilinen Kayseri'de hemen hemen her Kayserili'nin bir bağı ve bahçesi vardır. Kayserililerin duymaktan hiç hoşlanmadığı bir söz var o da 'Sen ne biçim Kayserilisin?'
Türkiye'nin en önde gelen isimleri Kayseri'den çıktı
Kayseri, Kadir Has, Sakıp Sabancı, Ali Rıza Özderici, Tuncay Özilhan gibi Türkiye'nin en başarılı iş adamlarını yetiştiren bir şehir olma özelliği taşıyor. Bu örnekleri çoğaltmam mümkün. Gelişen sanayisi, sosyal yaşantısı, siyasi alanda Cumhurbaşkanı ve bakanlar çıkarma başarısıyla Kayseri, Kayserispor ile de Süper Lig'de mücadele eden her alanda kendini kanıtlamış bir şehir olarak biliniyor.
Bağı olmayan Kayserili var mı?
Kayseri, 'Kayserili işini bilir' söylemiyle bilinir. Kayseri’de birine 'Bağın var mı?' diye sorulması ilginç gelir. Eğer Kayserili olup da o kişinin bağı ya da bahçesi yoksa 'Sen ne biçim Kayserilisin?' yanıtı gelir. Bu kelimeyi Kayserililer hiç sevmiyor. Bir Kayserili'nin dükkanı yoksa, dededen miras kalan bir tarlası, Organize Sanayi Bölgesi’nde arsası, evi veya arabası yoksa da yine bu soru karşısına çıkar 'Sen ne biçim Kayserilisin?' Kayserili cimri olarak bilinir, bu da şehirde sevilmeyen, yanlış olarak bilinen bir tabirdir.
Kayserili zeki evladını neden okutmaz?
Kayserililerin en önemli özelliği ticarettir. Kayserili, zeki evlatlarını esnaf yaparken; ticari merakı olmayan çocuklarını da okutur. Kayseri, ticaretin yanı sıra eğitime de büyük önem veren bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Kayseri'de Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullüh Gül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi gibi binlerce öğrencinin eğitim aldığı üniversiteler bulunuyor. Bu üniversitelerde okumak için Kayseri'ye 100 binin üzerinde öğrenci geliyor.
Kayserilinin bilinen ve bilinmeyen özellikleri nelerdir?
Kayserililer, ticari zekaları ve iş dünyasındaki başarılarının yanı sıra, bir çok alanda da adından sıkça bahsettirir. Ticarette ustalık tam bir Kayserili özelliğidir. Kayserililer, ticaret konusunda önce çıraklık eğitiminden geçer. Çıraklığını yapmayan hiç bir Kayserili, usta olamaz. Pazarlık yapmayana Kayserili denmez. Uzun vadeli plansız hiçbir işleri olmaz. İş ilişkileri kurma konusunda en becerikli şehir hiç şüphesiz Kayseri’dir. Yatırım fırsatlarını değerlendirme konusunda Kayserililer, Türkiye’de ilk sırayı alır. Aile bağlarına son derece düşkündürler. İş becerileri dededen, babadan, yani atadan gelir.
Kayserili cimri midir?
Kayserililer şehir dışında cimri olarak bilinir, fakat bu doğru değildir. Kayserili cimri değil, tutumludur. Kayserili tasarruf yapmayı sever. Var olan sermayeyi verimli kullanır; gereksiz harcamalardan kaçınır. Kayserililer çok çalışır, beceremeyecekleri işe girmezler.