Kayseri'de siyasetin yeni lideri kim?

Kayseri'de bir süredir hemen her platformda benzer bir tartışmanın yapıldığını, benzer konuşmaların şehrin gündemini kapladığını görüyoruz. Daha çok siyaset mekanizmasını ilgilendiren bu tartışmaların ana odağında ise 'şehirde bir siyasi boşluğun olup olmadığı ve şehrin geleceğinin ne olacağı sorusu' yer alıyor.

Kayseri'de siyasetin yeni lideri kim?

Sorulan sorulardan biri de Kayseri’nin son yarım asrına en üst düzeyde etki ettikten sonra siyaseti bıraktığını açıklayan Mehmet Özhaseki’den sonra şehirde liderlik sorununun ortaya çıkıp çıkmadığı ve şehre kimin ağabeylik edeceği şeklinde…

Gelin bu yazıda hem bu sorulara cevap arayalım hem de rast gele seçtiğimiz birkaç örnek eşliğinde Kayseri siyasetinin ve siyasetçilerinin genel durumunu gözler önüne serelim. Böylece kimin şehre liderlik etme konumunda olduğunu da ortaya koymuş olacağız.

Bir hafta önce…

Geçtiğimiz hafta Türkiye-Galler maçının Kayseri’de oynanacak olması tüm şehri heyecanlandırdı. Genci yaşlısı, sporu seveni veya az seveni, böylesine önemli bir etkinliğin yapılmasına kayıtsız kalmayarak maça gitme fikrine girdi. Ama gelin görün ki, bu maça Kayseri’de yaşayan çoğu kişi bilet bulamakta inanılmaz derecede zorlandı. Başka ülkeler veya başka illerde yaşayanlar bir şekilde bilet bulurken, Kayserililer bu konuda ciddi bir kriz yaşadı.

Bu sorun karşısında MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy devreye girerek, 6 bin bilet temin etti ve sporseverlere dağıtarak önemli bir sorunu çözdü. 

Şehrin diğer siyasetçileri bu durum karşısında ne yaptı dersiniz? 

Bir ay önce…

Kayserili engelli öğretmen Buket Durmuş, sosyal medya hesaplarından bir çağrı yaptı. İki bacağı olmayan ve protezlerinin yenilenmesi için imkanı olmadığını gözyaşları içinde duyuran bu genç öğretmenimizin sesine bu şehirde kaç kişi kulak verdi sizce?

Vali Gökmen Çiçek ve Milletvekili Baki Ersoy…

Diğerlerinin konudan haberi bile olduğunu sanmıyorum. 

Üç ay önce…

Kayseri’de tüm dünyayı bir anda alarma geçiren olaylar yaşanıyor. Eskişehir Bağlarında Suriyeli göçmenlere yönelik halkın büyük tepkisi büyük olayların yaşanmasına neden oluyor. Bazı ev ve araçlar yakılıyor, yıkılıyor. Olaylar şehri ve ülkemizi çok daha zor duruma sokacak boyutlara doğru ilerliyor.

Bu sırada olay yerine giden tek siyasetçi kim dersiniz?

Evet, yine Baki Ersoy…

Diğer milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız aynı saatlerde sosyal medyada çiçek böcek paylaşımı yapıyor. 

Bir yıl önce…

Kayseri’de iki kalabalık aile bir olay yüzünden karşı karşıya geliyor. Olay büyürse hem aileler hem de şehir açısından önemli sıkıntılar ortaya çıkacak. 

Bu duruma yine Baki Ersoy el atıyor ve aileleri barıştırıyor…

İki yıl önce…

Kayseri’de kamyoncular pek çok konuda sorun yaşıyor ve kamyoncular durağında eylem yapıyorlar. Seslerini bir şekilde yetkililere duyurmaya çalışıyorlar ama kimseye ulaşamıyorlar. O esnada bir kamyoncu “vekilimizi arayalım gelsin” diyor ve bilin bakalım kimi arıyor?

Tabi ki Ersoy.

Dört yıl önce…

Kayseri basın tarihinin en önemli dönüm noktası yaşanıyor. Gazeteciler bir araya geliyor ve güç birliği için görüşmeler yapıyorlar. Görüşmeler bir yerde tıkanıyor ve bilim bakalım kimin hakemliğine başvuruyorlar…

Kayserispor krize girer, Baki Ersoy ortaya çıkar, para toplar, futbolcuları motive eder… Erciyes FK kapatılacak olur, yine aynı isim ortaya çıkar ve kulübü başka noktaya taşır. 

Bu örnekleri rast gele seçtik. Bunun gibi sayısız hatta daha önemli olaylar ve örnekler vermemiz mümkün. Hepsinde de diğer milletvekili ve siyasetçilerin duyarsızlığı ama Baki Ersoy’un rol alma ve sorunu çözme çabasıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Çevremizdeki pek çok insana şunu soruyoruz: Bir sorununuz olsa bunun çözümü için Kayseri’den hangi siyasetçiyi aramayı düşünürsünüz? Cevap burada da yine aynı isme çıkıyor. İnanmıyorsanız deneyin…

Peki, bu örnekler eşliğinde yukarıdaki soruları tekrar düşünecek olursak, Kayseri siyasetinin şuanda genel durumunu nasıl özetlemek gerekir?

AK Parti içerisinde hem milletvekilleri hem de belediye başkanları arasında uzun süredir yaşanan çekişme iyice gün yüzüne çıktı. Eskiden yaşanan birlik ve beraberlik ortamının olmadığını herkes biliyor. Çok önemli konularda bile bir araya gelip, fikir birliğine varamıyorlar maalesef. Ve bu durum da şehre kan kaybettiriyor.

Hem milletvekilleri hem de belediye başkanları “şehrin liderliğine/ağabeyliğine” soyunuyor veya bu konuma gelmek istiyor ama bu sadece istemekle olacak bir olgu değil! Bunun için şehrin her kesimine dokunmak gerekiyor.

İktidar partisine mensup bu kadar milletvekili ve belediye başkanı, toplanıp, şehre 100 kilometrelik bir otoban bile getiremediler ya…

Muhalefet milletvekilleri de genel siyaseti takip etmekten, yerel konulara eğilmiyor veya eğilemiyor. Sonra da bunların hepsi bir araya geldiğinde, “Baki Ersoy her yere el atıyor” diyerek çaba göstereni eleştiriyorlar. 

Hem kendileri yapmıyor hem de yapmaya çalışanlara engel oluyorlar.

Peki, gelin tekrar soralım, Kayseri’de yeni dönemde siyasetin lideri, şehrin abisi kim olur?