Kayseri'de şok görüntüler - Tarihi kiliseyi mahvettiler!

Kayseri'de Germir Mahallesi'nde bulunan tarihi Rum Kilisesi bölgede yaşayanlar tarafından tahrip edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayseri'de şok görüntüler - Tarihi kiliseyi mahvettiler!

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Germir Mahallesi’nde bulunan tarihi Rum Kilisesi bölgede yaşayanlar tarafından tahrip edildi. 

Kayseri'de şok görüntüler - Tarihi kiliseyi mahvettiler!

1837 yılında yığma yapım tekniğiyle kesme taşlarla inşa edilen tarihi Rum Kilisesi, bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Tarihi yapının duvarlarına sprey boyayla yazılar yazılarak, tahrip edilmesi tepki çekti.

Tavanı çökmek üzere olan kilisenin duvarlarına resim çizilip yazıların yazıldığı ve ahıra geçiş olarak kullanıldığı görüldü. Çevrede yaşayan vatandaşlar kilisenin onarılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Daha önce de birçok kez sesini duyurmak isteyen bölge halkı kilisedeki yazıların görüntü kirliliğine sebep olduğunu söylerken yetkililerden buradaki tarihe sahip çıkılmasını ve restore edilmesini talep ediyor.

Kayseri'de şok görüntüler - Tarihi kiliseyi mahvettiler!

Tarihi Rum Kilisesi hakkında!

Çeşitli tarihi kaynaklar ve seyyahların anlatımından yapının 1837 yılında inşa edildiği öğrenilmektedir. Tarihi Rum Kilisesi doğu-batı yönde, üç nefli basilikal plânlı olarak inşa edilen kilise, kübik beden duvarları, merkezi kubbesi, kuzeybatıdaki çan kulesiyle anıtsal bir görünüşe sahiptir. Yan neflerin tamamı beşik tonozlarla örtülmüştür. Orta nefin apsis önündeki bölümü bir kubbeyle vurgulanmıştır. Yüksek bir kasnak üzerindeki kubbenin kasnağına üç dilimli ve biraz atnalı kemeri çağrıştıran kemerli açıklıklar yapılmıştır. Kapı lentosu üzerindeki kitabe yeri boştur. Kilisenin kuzeybatısında yapıdan bağımsız olarak, altta yüksek bir kaide ve sekizgen gövde üzerine iki katlı kemerli ve kubbeyle örtülü çan kulesi inşa edilmiştir. Üst katlar, zarif başlık ve ayaklı sütunlar üzerine yuvarlak kemerleriyle sekizgen plânlı açık mekanlar halinde düzenlenmiştir. Yapının içini bezeyen freskoların çoğu dökülmüş, var olanlarda solgunlaşmıştır. Yapıda taş süsleme birkaç silme dışında görülmez. Kitabesi olmayan Rum Kilisesi düzgün kesme taşla inşa edilmiştir.