Kayseri'de 'suç' onların hayat tarzı!

Kayseri'de kadın suçlu profilini ortaya çıkarmak için yapılan çalışmada, kadınların hayat tarzı olarak suç işlediği belirlendi. Peki Kayseri'de kadın suçlu profili nasıl? Kadınlar neden suç işlemeyi hayat tarzı olarak benimsiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de 'suç' onların hayat tarzı!

Yapılan bir araştırmada, Kayseri'de kadın suçlu profiline ait önemli veriler elde edildi. Yavuzlar, Gazi Osman, Battalgazi ve Argıncık Mahallelerinde ikamet eden kişilerle görüşülen çalışmada kadınların hayat tarzı olarak suç işlediği belirlendi.

Kayseri'de kadın çalışan sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal, siyasal ve ekonomik hayatı öne çıkan kadınların yanı sıra kadın suçluluğunda da belirgin bir artış görülüyor. Bu artışın sosyal, ekonomik, hukuki ve siyasal yapıdaki değişiklerin ötesinde pek çok sebebi bulunuyor. 

Erciyes Üniversitesi'nden İrfan Akpınar'ın ''Kadın Suçluluğu: Kayseri Örneği'' isimli çalışmasında, hükümlülerin sosyo-demografik bilgileri ile suç ve cezalarına dair bilgiler toplandı. Söz konusu  bilgiler, kadın hükümlüleri tanıyan mahalle sakinleri ve cezaevi çalışanlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilerle birlikte ortaya bir veri konuldu.

Kadınların yerleşim yerlerine bakıldığında görüşme yapılan kadınların kent merkezinde yaşadığı, suç işleme yerlerinin de yine kent merkezi olduğu görüldü. Kayseri’de suçun yoğunlukla işlendiği mahalleler olan Gazi Osman, Argıncık, Yavuzlar ve Battalgazi mahallelerinde mahalle sakinleriyle görüşme yapıldı.

Kayseri'de 'suç' onların hayat tarzı!

Peki neden hayat tarzı?

Mahalle sakinleriyle gerçekleştirilen mülakatlar ve cezaevi çalışanlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, kadınların hırsızlığı ve mala karşı işlenen diğer suçları maddi imkansızlıktan kaynaklı çaresizlik sebebiyle değil, daha çok geçimini suçtan sağlama ve bir hayat tarzı olması sebebiyle işlediği kanısına ulaşılmıştır.

Çalışmada suç eyleminin de diğer eylemler gibi ailede ve yakın çevrenin hayat tarzı içinde öğrenilen bir eylem olduğuna vurgu yapıldı. Aile içinde suç eylemlerinin varlığı, bazı davranışların suç olarak görülmemesi ve yeni nesillere öğretilen bir yaşam tarzı olarak kabul edilmesi, suçların teşvik edilmesine ve bir hayat tarzı haline gelmesine yol açtığı bu durumun da öğrenmenin, kadın suçluluğunu etkileyen önemli bir faktör olduğunu gösterdiği ifadesine yer verildi.