Kayseri'de Tarihi Canlanma!

Kayseri'nin tarihi dokusuyla ünlü, bir dönem gayrimüslim nüfusun mahalle halkıyla bir arada yaşadığı Germir Mahallesi'nde hayat yeniden canlanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de Tarihi Canlanma!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Germir Mahallesi’nde harabe halde bulunan konak, geleneksel kültürün yeniden canlandırılması amacıyla Melikgazi Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bakkaloğlu ailesine ait olduğu bilinen bu konak, yeni yüzüyle kentteki bağ evi kültürünü gelecek nesillere aktararak Kayserililere hizmet vermeye hazırlanıyor.

Kayseri'de Tarihi Canlanma!

Geçmiş dönemlerde daha yoğun olmakla birlikte, günümüz yaz aylarında da Kayserililer havaların ısınmasıyla bağ evlerine taşınır ve burada kışın kullanılmak üzere kışlıklar kurularak, kışın tüketilmek üzere şehre getirirler. Kentteki bu bağ kültürü, eskisi kadar olmasa da büyüklerin desteğiyle hala yaşatılmaya çalışılıyor.

Kayseri'de Tarihi Canlanma!

Tarihi yapısıyla dikkat çeken 5 bin metrekarelik Bakkaloğlu Konağı, bağ müzesi haline getirilmek üzere restore ediliyor. Kayserililerin anılarını yaşatmayı amaçlayan bağ müzesi, Kayserililer için unutulmaya başlayan bağcılık hayatı için bir örnek olacak. Yaşanan büyük deprem sonrası Kayserililerin yaşam alanlarının tekrar bu alanlara kaymasıyla yeni bir kültür doğarak, bağcılık yerini villacılığa bıraktı.

Eskiler Yenilere Aktarılacak

Melikgazi Belediyesi’nin desteklediği Bağ Müzesi Projesi ile bağcılık kültürünün unutulmaması, çocuklara da aktarılması amaçlanıyor. Proje ile geçmiş zamanlarda bağ evlerinde bulunan birçok malzeme sergilenecek. Bağcılık kültürünü gelecek nesillere aktarmak amacıyla müze haline getirilecek konakta, aile hayatlarına yönelik kültürel aktarımlara da yer verilmeye çalışılacak.

Kayseri'de Tarihi Canlanma!

Viran haldeki konağı yeniden ayağa kaldırmak için uğraşan Melikgazi Belediyesi, Germir Mahallesi’nde bulunan bu konağı restore ederek müzeyi vatandaşlarla buluşturmayı hedefliyor. Bağ Müzesi hizmete girdiğinde ziyarete gelen vatandaşlar, tıpkı eski günlerdeki gibi kuyudan su çekebilecek veya dalından meyve toplayıp yiyebilecek.

Tarihi dokusu ve güzellikleriyle kendisine hayran bırakan Germir Mahallesi'nde 150, 200 yıllık konaklar ve bir kilise bulunuyor. Bu restorasyon çalışmaları, Germir Mahallesi’nin tarihine ve kültürüne yeniden hayat vererek, Kayserililerin geçmişle bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
 

Kayseri'de Tarihi Canlanma!