Kayseri'de Tarihi Yapı Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde bulunan tarihi Şahruh Köprüsü, Kızılırmak üzerinde 8 kemerli yapılardan biri olarak yıllara meydan okuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de Tarihi Yapı Dikkatleri Üzerine Çekiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köprünün yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1538 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan bir onarımın ardından günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Doğu-batı yönünde 144 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde olan Şahruh Köprüsü, görenlerin dikkatini çeken ihtişamıyla bilinmektedir. Köprü, yayalar tarafından kullanılabilmekte ve bölge halkının günlük yaşamında önemli bir yer tutmaktadır.

Kayseri'de Tarihi Yapı Dikkatleri Üzerine Çekiyor.

Çeşitli Rivayetler Devam Ediyor

Şahruh Köprüsü, yörenin yerlileri tarafından, 'Kızıldağ'ın kızanı, Kızılırmak'ın gerdanlığı' olarak adlandırılmıştır. Köprünün yapılış tarihine dair kesin bilgilere sahip olunmamakla birlikte en sık anlatılan rivayet, Dulkadiroğulları'ndan Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey veya Selçuklular döneminde yapıldığına dairdir.

Tarihi Yapı Halka Kazandırılıyor

Edinilen bilgilere göre, turizme kazandırılması amacıyla Şahruh Köprüsü'nün restore çalışmaları devam etmektedir. Büyükşehir Belediyesi tarafından millet bahçesi projesi hazırlanmış olup, burada çeşitli sosyal donatı alanları, mesire alanları, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları oluşturularak bölgenin turizm potansiyelinin artması amaçlanmaktadır.
Tarihi 8 Kemerli köprü, hâlâ bölge halkı tarafından kullanılıyor. Yaklaşık 600 yıldır ayakta olan köprüyü, vatandaşlar atalarından kalan miras olarak görüyor ve bu tarihi yapının korunmasına büyük önem veriyorlar.