Kayseri'de tehlike çanları - Süt ve manda yetiştiriciliği nasıl etkilenecek?
Kayseri'de sıcaklık-nem indeksi araştırması hayvancılığı tehdit eden riskleri ortaya koydu. İşte sıcaklık stresinin etkilediği ilçeler ve alınması gereken önlemler… Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayseri'de 2024-2023 yılları arasını kapsayan ve üreticilerin dikkatini çekecek bir araştırma yapıldı. Buna göre, sıcaklık-nem indeksi değerleri hesaplanarak süt sığırcılığı ve manda yetiştiriciliği için risk oluşturabilecek gün sayılarının ortaya konulması amaçlandı. Araştırma sonuçlarında Develi ve İncesu ilçesi öne çıktı. İşte detaylar…
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yer alan ’Kayseri ilinde sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı ve manda yetiştiriciliği açısından değerlendirilmesi' isimli araştırma makalesine göre sıcaklık stresinin süt sığırcılığı ve manda yetiştiriciliği üzerine ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada, Kayseri’nin Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar olmak üzere toplam 16 ilçesinde Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ortalama ‘sıcaklık’ ve ‘bağıl nem’ ölçümlerine ait resmi verileri oluşturldu.
Sıcaklık artışı hayvancılığı tehdit ediyor
Çalışma sonuçlarına göre, tespit edilen hava sıcaklıklarının ardından haziran ve eylül ayları arasında, özellikle ağustos ayında sıcaklığın belirli eşik değerleri aşması nedeniyle hayvanların süt ve döl veriminde düşüş yaşandığı belirlendi. Sıcaklık artışlarının hayvan sağlığını olumsuz etkilediği, verim kaybına ve ekonomik zararlara yol açtığını ifade edildi.
Ayrıca çalışmada, gelecekte hava sıcaklıklarının 1,8-4 derece arasında artmasının beklendiği öngörüldüğünde hayvancılık sektöründe önlemler alınması gerektiği kaydedildi.
İşte araştırmada öne çıkan ilçeler
Araştırmaya göre, sıcaklık stresinin süt sığırcılığı ve manda yetiştiriciliği üzerinde ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı. Özellikle Develi ilçesinde süt sığırcılığı, İncesu ilçesinde ise manda yetiştiriciliği sıcaklık artışlarından en fazla etkilenen bölgeler olarak öne çıktı.
Gerekli tedbirler alınmalı
Çalışmada sonuçtan yola çıkılarak gerekli tavsiyeler verildi. Özellikle ağustos başta olmak üzere haziran - eylül ayları arasında SNİ değerlerinin aşıldığı ve ilave tedbirlerin alınmasına gerek olduğu belirtildi.
Isı stresinin hayvanlarda yaratacağı olumsuz etkiyi minimize edebilecek tedbirlerin, bakım-besleme (dengeli ve kaliteli rasyon), sürü yönetimi (yeterli ve biyokonfor alan, gübre temizliği) ve barınaklarda (gölgelik, fan/duş, su temini) alınması gerektiği kaydedildi.
Araştırma makalesinde son olarak şu ifadelere yer verildi, ‘Bu bilgiler ışığında, gelecekte 1,8-4 derece arasında artması öngörülen hava sıcaklıkları da düşünüldüğünde, Kayseri ilçelerinde hem mevcut hayvan varlığı açısından alınması gereken tedbirlerin olduğunu, hem de gelecekte yapılması planlanan yatırımlar açısından bu ve benzeri çalışma sonuçlarının dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. İlde hayvancılık açısından ilçeler düzeyinde farklı senaryolara göre alınması gereken tedbirler ile yol haritalarının belirlenmesi ve hayata geçirilmesi sektörün gelecek açısından önemli kazanımı olacaktır. Bu çalışma konusu itibariyle Kayseri ili için ön bir durum tespiti oluşturmakla birlikte, SNİ değerleri ile bu yıllardaki süt sığırı ve manda sayılarının, ortalama süt verimlerinin vb. ilişkisini de ortaya koyan daha kapsamlı analizlere destek olacağı düşünülmektedir.’