Kayseri'de TYP Başvuruları Başladı Mı?

Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2024-2025 eğitim öğretim yılında TYP kapsamında çalışmak isteyenlerin bekleyişleri sürüyor. TYP nedir? TYP başvuru şartları nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de TYP Başvuruları Başladı Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamuoyunda TYP olarak bilinen Toplum Yararına Program işsizliğin azaltılması ve kamu kurumlarındaki dönemlik iş gücü ihtiyacını karşılanmasına yönelik geliştirilmiştir. Bu program kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan ilk orta ve lise düzeyindeki okullarda temizlik, güvenlik görevlisi gibi çeşitli unvanlarda dönemlik personel çalıştırılmasına imkân tanınıyor. 

Başvuru Şartları Neler?

TYP kapsamında çalışmak isteyenler için belirli şartlara uygun aramaktadır. TYP kapsamında aranan şartlar ise şu şekildedir; 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Kuruma kayıtlı olmak,18 yaşını tamamlamış olmak,31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmiyor olmak ve isteğe bağlı sigortalılık hariç aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamak veya belirtilen kapsamda sigortalı sayılmamak, Emekli ve malul aylığı almıyor olmak, Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç).  
Bu şartlarını sağlayan vatandaşlar TYP kapsamında çalışmak için başvuruda bulunabiliyor.

TYP Kapsamında Haftalık Çalışma Kaç Saat?

TYP kapsamında çalışanların haftalık olarak 45 saat çalışma süresini tamamlaması gerekmekte. Ayrıca TYP kapsamında çalışma yapacakların 5 gün ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır. 

TYP Kapsamında Çalışacaklar Nasıl Belirlenir?

Seçimde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı İŞKUR İl Müdürlüklerince belirlenmektedir. 
Belirleme yöntemleri ise şu şekilde;
Noter kurası yöntemi,
Liste yöntemi,
Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi.

 İstihdamında güçlük çekilen özel politika gruplarına programdan yararlanma hususunda öncelik verilmektedir. Bu kapsamdaki kişilerin detaylı bilgisine İŞKUR sitesi üzerinden ulaşılabilir. 

Millî Eğitim Bakanlığı TYP Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

İŞKUR TYP kapsamında MEB’de çalıştırılacak kişiler için henüz başvuru tarihleri netlik kazanmadı. Ancak başvuruların Eylül ayı içerisinde başlaması bekleniyor.