Kayseri'de un fiyatı uçtu – Uzmanı fiyat artışının nedenini açıkladı!

Kayseri güne zam haberi ile uyandı. Ekmeklik unun çuval fiyatı 950 TL'yi bulurken, ultra lüks pidelik unun fiyatı 1.200 TL'ye kadar yükseldi. Peki, artışın temel nedenleri neler? Ekmek fiyatlarında artış yaşanacak mı? Uzmanı tek tek açıkladı… İşte detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayseri'de un fiyatı uçtu – Uzmanı fiyat artışının nedenini açıkladı!

Kayseri’de un fiyatlarına yüzde 42 oranında zam geldi. Yapılan zamla birlikte un fiyatları afaki şekilde artarken, bu artışın nedeni ve nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Kayseri’de faaliyet gösteren un fabrikasının yetkili ismi Selahattin Kolsuz ile zam sürecini konuştuk.

Ekmeklik un fiyatı 630 TL’den 950 TL’ye yükselirken, ultra lüks pidelik un 1.200 TL’ye kadar çıktı. Yaşanan artışın nedeni, ham madde fiyatları ve ithal buğdaydan dolayı yükselen dolar kuru olarak açıklanıyor. Una gelen yüzde 42’lik zam, başta ekmek olmak üzere tüm unlu mamullerde fiyat artışını da kaçınılmaz hale getirdi.

Fiyat artışı her yerde yok!

Un Fabrikası yetkilisi Selahattin Kolsuz, undaki fiyat artışının her firmada aynı şekilde gerçekleşmediğini belirterek, ‘İsim değerinden dolayı, müşteri yelpazesi biraz daha geniş olan firmalar zammın tutarını biraz daha fazla söylüyor. Bizde şu an ekmeklik unun fiyatı 820 TL. İllaki diğer firmalarla arada kalite farkı vardır ama bu bin TL’leri görecek düzeyde değil diye düşünüyorum’ dedi.

Unun fiyatı neden bu kadar artıyor?

Un fiyatlarındaki artışın temelinde ham madde maliyetleri yer alıyor. Dolar kurundaki artış da un fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Konuya dair Kolsuz şu ifadelerde bulundu: ‘Bir unun içerisinde sadece bir tek buğday yok. Buna paçal deriz biz. 3-4 kısım buğday vardır. Şimdi ithal buğday çok kaliteli bir buğdaydır ve fiyatı da çok yüksektir. Buğday fiyatları değiştikçe, bu un fiyatlarına da yansıyor. Haliyle yani içerisindeki kullanım amacına göre mesela ekmeklik, böreklik ve baklavalık olmak üzere üç çeşit un vardır. Baklavalık unun fiyatı, içerisindeki yüksek maliyetli buğdaydan dolayı daha yüksektir.’

Kayseri'de un fiyatı uçtu – Uzmanı fiyat artışının nedenini açıkladı!

‘Ultra lüks pidelik una bence gerek yok!’

Ultra lüks pidelik unun 1.200 TL’ye kadar çıktığını belirten Kolsuz, ‘Ultra lüks pidelik unu bir araç olarak şöyle ifade edeyim, Mercedes’e biniyorsunuz. Daha iyi kabarır, bayatlama süresi daha uzundur ama bana sorarsanız gerek yok yani. 1.200 TL’lik un, ben de şu an 910 TL. En lüks unum. Biraz abartı. Bunun genelde ismi daha bilindik firmalar yüksek tutuyor. O tür firmalar biraz daha fiyatları yüksek tutarlar’ ifadelerini kullandı.

Neden ithal ediyoruz?

İthal unun da fiyatları artırdığını belirten Kolsuz’a, Türkiye’nin buğday konusunda iyi bir seviyede olduğu hatırlatılarak, paçalın neden ithal edildiği ve ülkemizde neden yetişmediği soruldu. Kolsuz, ‘Paçal, hem mevsimsel diyelim hem de bu ayardaki buğday genelde bizde Güneydoğu Anadolu ya da Ankara Polatlı bölgesinde yetişiyor. O tip buğdayları her fabrika genelde alıp kullanıyor. Paçalın özü kullanılıyor ekmekte. O öz için olmazsa olmaz diyebilirim. Biz ithal yerine Ankara Polatlı’dan alıyoruz ama ithalle aynı fiyata geliyor, hatta bazen ithal daha uygun fiyata geliyor’ dedi.

Tüketiciler nasıl etkilenecek?

Un fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi halinde, ekmek fiyatlarında daha fazla artış yaşanması bekleniyor. Bu durum, hane bütçelerinde ekmek gibi temel bir gıda maddesinin maliyetini artırarak tüketicileri zor durumda bırakabilir.