Kayseri'de üretim yavaşladı – İşçi çıkarmalar başladı!

Kayseri'de üretim yavaşladı, işten çıkarmalar başladı. İş insanları ihracat sektörün alarm verdiğini çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de üretim yavaşladı – İşçi çıkarmalar başladı!

Kayseri’de ihracat artışı görünse de ihracatçılar durumdan memnun olmadığını dile getiriyor. Sektörde üretimin yavaşladığını belirten iş insanları işçi çıkarmaların da başladığını ifade ederken yüksek faizler, artan maliyetler ve küresel ekonomideki belirsizliklerin, durumu daha da zorlaştırdığını belirtiyor.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, ihracatçıların aldıkları kredilerin geri ödeme sürecinin başlamasıyla sancılı ve yıkıcı bir sürecin başladığı ifade edilirken, nakit krizinin ise pek çok firmayı iflasa sürükleyebileceği kaydediliyor.

Geçen yılın kasım ayından itibaren Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmeye başlamasıyla bankalar da düğmeye basmış hem mevduat hem de kredi faizlerini artırmaya başlamıştı. Ticari kredide faizler 58.5’i, ihtiyaç kredisinde de yüzde 76’ları bulurken, iş dünyasının temsilcileri, uzun zamandır krediye erişimin çok pahalı olduğundan şikayet ediyordu. 

Türkiye İhra­catçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe sanayiyi spesifik olarak destekleyecek bir politika izlenmediğini söylerken 2023 yılı toplamında 500 konkordato ilan edilirken, bu yılın ilk 7 ayında bu sayıya ulaşıldığını belirtti.

Konuyla ilgili mobilya kenti Kayseri’de konuşan Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı R. Onur Kılıçer de, ‘Türkiye’nin en büyük markaları Kayseri’de. Türkiye Avrupa’nın 1 numaralı üreticisi, MDF’de dünyanın dördüncüsüyüz. Ama bugün Kayseri’den bin 450 dolara sarılan yatak odası takımı 450 dolara yurtdışında mal edilebiliyor’ dedi.

Mobilya fiyatlarının enflasyon artışının gerisinde kaldığını söyleyen Kılıçer, ‘Enflasyon yüzde 70 açıklanırken bir yatak odasının fiyatı ancak yüzde 50 arttı’ ifadelerinde bulundu.

İşçi çıkarmalar başladı!

Bölgedeki birçok elektrikli ev aletleri firmasının ayakta kalma mücadelesi verdiğini vurgulayan Küçüker, ‘Kuzey Afrika’nın en büyük tedarikçisi olan bir firma şu anda üretimi yavaşlatıyor. Konkordato ilan eden yatakçılarımız var. İşçi çıkarmalar başladı. Hepimiz enflasyonla mücadele ediyoruz ama aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi de veriyoruz’ diye konuştu.