Kayseri'de yaşam maliyeti patladı - Kampüs hayatı daraldı!

Kayseri'de bir üniversite öğrencisinin aylık yaşam maliyeti belli oldu. Özel yurtta kalan ya da üç kişilik evde kalan bir öğrencinin aylık giderleri yükselerek asgari ücretin üstüne çıktı. Barınma, yemek, ulaşım, kırtasiye, kişisel bakım ve eğlence için harcanılan tutar her geçen yıl daha da artıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de yaşam maliyeti patladı - Kampüs hayatı daraldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'de üniversite öğrencilerinin aylık yaşam maliyeti her yıl artarak asgari ücretin üzerine çıktı. Yapılan araştırmalara göre, özel yurtta kalan ya da üç kişilik bir öğrencinin ülkede yaşayan harcamaları giderleri, barınma, yemek, ulaşım, kırtasiye, kişisel bakım ve eğlence harcamalarının pahalılaşmasıyla birlikte ciddi boyutlara ulaştı.

Kayseri’de de benzer tablo çıktı

İstanbul’da Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması 2024/2025 özel yurtta kalan bir maaş maliyeti, geçen istatistiksel oranlamayla yüzde 57,17 artarak 22 bin 920 TL'ye ulaştı. Aynı şekilde, üç kişilik bir evde kalan maliyeti yüzde 49,59 artışla 18 bin 750 TL'yi buldu. İstanbul'daki bu artışın ardından Kayseri’de benzer tablo ortaya çıktı.

Özel yurtta kalmak isterse

Kayseri’de özel yurtta tek kişilik bir odada kalan öğrencinin barınma bedeli ortalama 11 bin TL’yi buluyor bu fiyata yemek ve faturalar dahil olduğunda; kültür-sanat ve eğlence harcamaları için ayırması gereken tutar ortalama 800 TL, ulaşım giderleri yaklaşık 600 TL, kırtasiye alışverişi için ortalama bin TL, Dışarıda yemek isterse, en az bin TL, bunlarla birlikte kıyafet ve kişisel bakım giderleri de eklendiğinde 5 bin TL, tüm bu kalemler toplandığında, Kayseri'de özel yurtta kalan öğrencinin bir aylık masrafı yaklaşık 19 bin TL'yi buluyor. Ancak artan maliyetlerden dolayı birçok öğrenci özellikle kıyafet, dışarıda yemek ve eğlence harcamalarını minimum düzeyde tutmasından dolayı toplam fiyat değişiklik gösterebilir. 

Öğrenci evinde kalmak isterse

Kayseri’de eşyalı 3+1 ev fiyatları ortalama 15 bin TL’yi buluyor. Kişi başı 5 bin TL'ye denk geliyor. Bu durumda faturalar için 500 TL, ulaşım için 600 TL, kültür-sanat ve eğlence için 800 TL, kırtasiye için ise bin TL, market alışverişi için 5 bin TL, kıyafet ve kişisel bakım giderleri ise yine ortalama 5 bin TL’lik bütçe ayırılması gerekiyor. Tüm bu kalemler toplandığında, 3 kişilik bir öğrenci evinde yaşayan bir öğrencinin aylık masrafı ortalama 17 bin 900 TL oluyor. 

İkinci el bilgisayar tercih ediliyor

Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin karşılaştığı bir diğer önemli ihtiyaç ise teknoloji, özellikle bilgisayar ihtiyaçları oluyor. Eğitimin vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgisayar online derslere katılmak, proje hazırlamak için zorunlu hale geldi. Bir öğrencinin bilgisayar alması için ödemesi gereken tutar 20 ila 30 bin TL arasında değişiyor. Bu nedenle bazı kesim sıfır bilgisayar almak yerine ikinci el bilgisayar almayı tercih ediyor. 

Birçoğu part time işlerde çalışıyor

Kırtasiye alışverişi öğrencinin okuduğu bölüme göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, mühendislik, mimarlık ya da güzel sanatlar gibi, okuyanların kırtasiye harcamaları, diğer dağılımlara göre daha yüksek olabilir. Gıda fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı da birçok öğrenci market alışverişinde tasarrufa gidiyor. Bu da gıda harcamalarının değişkenlik göstermesine neden oluyor. Öte yandan yine öğrencilerin büyük kısmı kıyafet, dışarıda yemek ve eğlence gibi harcamalarını asgari seviyede veya bu alışverişi hiç yapamıyor. Sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak isteyen öğrencilerin bazıları part time işlerde çalışarak birçok ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.