Kayseri'de 'Yeni fay hattı bulundu' tartışmalarına son nokta!

Kayseri'de Büyükşehir Belediyesi'nin diri fay hatları çalışmasını 'Bölgede fayın varlığını ortaya koydu' şeklinde yayımlaması ulusal gündemi sallamıştı. Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de 'Yeni fay hattı bulundu' tartışmalarına son nokta!

Kayseri'nin Sarıoğlan İlçesinde yürütülen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasını Kayseri Büyükşehir Belediyesi 'Bölgede fayın varlığını ortaya koydu' diyerek bülten yayımlamıştı. Bülten tüm Türkiye’de yanlış anlaşılmalara sebep olurken deprem bilimciler konuyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkiinde AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmaları, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Bölgede fayın varlığını ortaya koydu’, ‘Kayseri’de yeni fay hattı bulundu’ şeklinde birçok haber sitelerinde yer aldı.  

Kazı çalışmalarının ardından hendekte incelemelerde bulunan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, şöyle konuşmuştu; ‘Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde artık fayın varlığını ortaya koyduk. Sağ tarafta bozuşmuş malzemeyi görüyoruz, sol tarafta ise karasal birimleri görüyoruz. Jeolojik anlamda bunların böyle karşı karşıya gelmesi sadece fay ile olur. Deliler fayının Sarıoğlan segmentinin şuandaki verilere göre ters bileşenli bir fay olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra buranın bir kesiti çizilecek, örnekleme yapılacak, bu sonuç çıktığında bu fayın kayma hızı, deprem üretme aralığı ortaya çıkacak, bundan sonra yorum yapabileceğiz.’ Yapılan haber kısa sürede yerel ve ulusal bazda birçok haber sitesi ve kanal tarafından ‘yeni bir fay hattı bulundu’ şeklinde haberleştirildi. Ancak, bu durumun yanlış anlaşılmalara yol açtığı ortaya çıktı.

Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin yaptığı açıklamasında 15 madde sıralayarak duruma açıklık getirdi, ‘1-Paleosismoloji masal anlatma bilimi değil 2-Uzmanlık alanı paleosismoloji olmayanların bu konuda açıklama yapmaları da ayrı bir trajedi 3-Kazı yeri seçimi çok önemli 4-Kazı yeri yanlış ise, o fayın #deprem geçmişi ortaya konamaz 5-Ayrıca o fay deprem üreten diri fay değil. 6-Uzmanlık alanları paleosismoloji olmayanların yanlış kararları yüzünden kent planlamasında geri dönülemez ekonomik ve hukuki felaketlere yol açılır.. Bu tür kararlar paleosismolojik facialardır. 7-Bunun en çarpıcı örneği 3.5 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş #Kahramanmaraş Fay Zonu etrafında bilim-dışı sakınım bandları konularak 4500 bina 100 binden fazla daire 16 aydır mağdur edilmiş ve hukuki süreçlere neden olunmuştur. 8-Paleosismoloji konusu kazıcı getirip bir yeri kazmak değildir. 9-O fayın son on bin yılda yüzey kırığı oluşturup oluşturmadığıdır.. 10-205 km uzunlukta 4 parçadan oluştuğu belirtilen Deliler fayı son on bin yılda tek bir 7.0 ve üzeri #deprem üretmemiştir. 11-Deliler fayı deprem üreten diri fay olsaydı; deprem tekrarlanma aralığını 3-4 bin yıl kabul edelim, bu durumda son on bin yılda her bir parçası 7.0 ve üzeri en az 12 deprem üretmesi gerekirdi..  12-Deprem üretmeyen fay, deprem üretemez.. 13-Deliler fayı bırakın son on bin yılı son 70bin yıldır; hatta 2.6milyon yıldır 7.0 ve üzeri deprem üretmeyen bir faydır 14-Bu fay 2.5milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş bir fay 15-Bu yüzden yok geçmişini ortaya koyacaklarmış. Genel kültür bilgileri ile geçmiş ortaya konmaz’