Kayseri'de zam neye göre yapılacak?

Fahiş kira artışlarını önlemek amacıyla uygulanan % zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Peki Kayseri'de zam neye göre yapılacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de zam neye göre yapılacak?

Fahiş kira artışlarını önlemek amacıyla uygulanan %25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Bu düzenlemenin sona ermesiyle Kayserililer kira artışlarının nasıl belirleneceğini ve ev sahiplerinin yasal sınırların üzerinde zam yapıp yapamayacağını merak ediyor. Peki, kira zammı neye göre yapılacak ve ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir mi? İşte detaylar…

Kira artışları TÜFE'ye göre belirlenecek

1 Temmuz 2024 itibarıyla sona eren %25 zam sınırının ardından, kira artışları Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması üzerinden yapılacak. 
Milliyet’te yer alan haber göre Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ‘Kira kontratlarında artış maddesi bulunmuyorsa, 2 Temmuz 2024'ten sonra yenilenen kira kontratlarında kira artışları TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden yapılacak. TÜFE verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın başında açıklanır’ dedi.

Özelmacıklı, ‘Yüzde 25 sınırlaması ile kira artışının enflasyonun altında kalması nedeniyle mal sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar olmuştu. Birçoğu davaya dönerken, arabulucuya gidenler de olmuştu. Davalarda tahliye kararı çıktığı gibi yeni kira tespitine yönelik kararlar da çıktı. 5 yıl ve üzeri sözleşme süresi bulunan kiracı ve mal sahibi tarafında kira tespit davaları söz konusu oldu’ diye belirtti. Bu süreyi aşanlar için doğrudan tahliyeye ilişkin davalar oldu. Arabuluculuk sistemi ile nispeten bazı anlaşmalar sağlansa da anlaşma sağlanamayan durumlarda dava süreçleri devam etti. Sulh hukuk mahkemelerinde davalar önemli bir yer kaplamaya devam ediyor.

Ev sahipleri TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Ev sahipleri, TÜFE ortalamasının üzerinde bir zam talep edemezler. Milliyet'in haberine göre Özelmacıklı, ‘Hukuken böyle bir hakları yok. Kira artışı yılda bir kez yapılabilir ve TÜFE’nin üzerinde zam istenemez’ dedi. Ancak, kiracı ve ev sahibi arasında karşılıklı anlaşma ile farklı bir zam oranı belirlenebilir.

Kiracı ve ev sahibi sabit zam belirleyebilir mi?

Kiracı ve ev sahibi, karşılıklı anlaşarak sabit bir zam oranı belirleyebilirler. Özelmacıklı, "Diyelim ki %50 oranında belirlenmiş olsun, TÜFE %60 çıksa bile aralarında belirledikleri %50 oranı geçerlidir. Kira kontratında ne yazıldığı önemlidir. ‘Kira kontratı TÜFE ortalamasına göre yapılacaktır’ deniliyorsa bu zaten TÜFE oranında yapılır. Belli bir sınır belirtildiyse TÜFE’den fazla olmadığı müddetçe sözleşmedeki madde geçerlidir. Diyelim ki sözleşmede sabit %70 artırılacaktır denildi. Ancak TÜFE’nin 12 aylık ortalaması %62,50 çıktı. Bu durumda %62,50 oranında artış yapılır yani kiracı lehine bir artış yapılmış olur" dedi.