Kayseri'deki Dolunaya Hazır Mısınız? Peki, Vücuda Etkilerini Biliyor Musunuz?

Kayseri'de akşam saatlerinde gökyüzünü aydınlatacak muhteşem dolunay ihtişamı ve parlaklığıyla izleyenleri büyülemeye hazırlanırken aynı zamanda görsel bir şölende yaşatmaya hazırlanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'deki  Dolunaya Hazır Mısınız? Peki, Vücuda Etkilerini Biliyor Musunuz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ay’ın Dünya’ya bakan yüzü Güneş’in karşısına geldiğinde gökyüzünü aydınlatan bu görünüm, şehirleri aydınlatıp fotoğraf severlere unutulmaz kareler sunarken, insan ruh hali ve fizyolojisini de etkileyecek. Bu akşam Kayseri'yi aydınlatacak olan muhteşem dolunay, birçok kişinin ilgisini çekecek ve sosyal medyada paylaşılacak.

Bulutsuz bir gecede gökyüzünde belirginleşecek dolunayın, çok rahat bir şekilde izlenebilmesi bekleniyor. Şehrin her köşesinden görülecek bu doğa harikası manzaranın büyük bir beğeni toplaması bekleniyor. 

Kayseri'deki Harika Dolunayı Gördünüz mü? Peki, Vücuda Etkilerini Biliyor Musunuz?

Güneş’ten aldığı ışığı yansıtan Ay, Dünya gibi kendi ışığını yaymaz. Bu nedenle Ay’ın Dünya ve Güneş’e göre konumuna bağlı olarak farklı evrelerde, yani hilal, yarımay ve dolunay gibi şekillerde görülür.

Ay Döngüsünün Ruh Haline Etkileri

İnsan bedeninin ortalama yüzde 70’inin su olduğunu düşünürsek, okyanuslarda gelgitleri kontrol eden Ay’ın insan üzerindeki etkileri göz ardı edilemez. Ay döngüsünün ruh halimize etkileri teorisi, geçmiş zamanlardan günümüze ulaşmayı başarsa da, modern bilim bunun gerçek dışı olduğunu savunmuştur. Ancak son yapılan araştırmaların sonuçları, eskileri doğrular nitelikte oldu. 

Ay Döngüsünün İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Ay’ın çekim gücünün gelgitleri etkilediği gibi, insan duyguları üzerinde de benzer etkiler oluşturabileceği insanlar incelenerek ispatlandı. Ay, su kütlelerini kendine doğru çekerken, benzer şekilde insanların duygularını da etkileyebilir. Bu nedenle, Ay’ın evreleri insan ruh hali üzerinde çeşitli etkiler yaratacak.

Kayseri'deki Harika Dolunayı Gördünüz mü? Peki, Vücuda Etkilerini Biliyor Musunuz?

Dolunay, gökyüzündeki yükün azalmasına ve enerjinin artmasına neden olacak. Ay’ın bu ekstra enerji artışı, dengesiz ve tutarsız davranışları tetikleyebilir. Dolunay sırasında insanlar kendilerini daha gergin, halsiz, kaygılı ve duygusal olarak karışık hissedebilir.

Yapılan bir sosyolojik çalışma, dolunayın etkilerini ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre, suç eğilimleri, şiddet ve cinayet oranlarını inceleyen bir grup araştırmacı, beş yıllık polis raporlarını analiz ederek dolunay dönemlerinde suç oranlarının belirgin bir şekilde arttığını tespit etti. Aynı araştırma, dolunay zamanlarında insanların uyku sürelerinin de kısaldığını gösterdi. Bu bilgiler bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, bu çalışmalar Ay döngüsü ile biyolojik ritimler arasında bir ilişki olabileceğini düşündürüyor.