Kayseri'deki gayrimenkuller için yeni gelişme!

Ticaret Bakanlığı'nın hayata geçireceği yeni düzenlemeyle emlak sektöründe de büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu uygulamayla hem daha güvenli alışveriş yapmak hem de sahte ilanların önüne geçmek amaçlanıyor. Böylelikle Kayseri'deki gayrimenkuller de güvence altında olmuş olacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....

Kayseri'deki gayrimenkuller için yeni gelişme!

Ticaret Bakanlığı emlak sektörüne destek sağlayacak hem de gayrimenkullerin güvenli satışına katkıda bulunacak yeni uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Buna düzenlemeyle emlak piyasası daha yasal bir zemine oturtulmuş olacak. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkullerini seçerek emlakçılara yetki verebilecek. Kayserililer de bu sistemin nasıl işleyeceğini merak ediyor.

Düzenlemeye göre, e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkullerini seçerek emlakçılara yetki verebilecek.Bu süreç Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) gerçekleşecek. Bu sistemi ise sadece yetki belgesi olanlar kullanabilecek. Bu nedenle emlakçıların yetki belgesi alması gerekecek.

Bu düzenlemeyle sahte emlak ilanlarına karşılık önemli bir adım atmayı amaçlayan bakanlık, tüketicinin de sektöre güvenilirliğini arttırmayı hedefliyor. E-Devlet aracılığıyla ilan sahiplerinin emlakçıları yetkilendirmesi, ilanların doğrulanmış olması süreci tüketiciler ve emlakçılar için güvenilirliği arttırmış olacak. Bu uygulamayla sahte ilanlar ve kayıt dışı işlemler geride kalacak.

Emlakçılar için bu belge hem mesleki itibarlarını etkileyecek hem de tüketicinin güvenilirliğine katkı sağlayacak. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından hayat geçirilecek yetki doğrulama sistemi sadece yetkisi bulunan emlakçıların ilan girebilmesini sağlayacak.

Uygulama 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Ticaret Bakanlığı'nın denetimiyle, emlak sektöründeki düzenlemelerde daha uygun şekilde ve güvenilir şekilde olacak. 

EİDS yetki doğrulama uygulamasıyla, satılık ve kiralık taşınmazlar zorunlu olarak sistemde olacak ancak bazı özel durumlar bu zorunluluk dışında tutulacak. Örneğin, günlük kiralık taşınmazlar bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkına tesis edilmemiş konut projeleri, TOKİ veya Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projeleri ve tapusu olmayan gecekondu gibi taşınmazlar sistem dışında kalacak.

Öte yandan, e-Devlet üzerinden kendi ve birinci derece akrabalar da adına kayıtlı taşınmazlar için ilan yetkisi olacak. Gayrimenkul sahipleri, yetkilendirme işlemlerini e-Devlet üzerindeki özel bir ekran aracılığıyla gerçekleştirilecek ve bu yetki istedikleri zaman iptal edilebilecek. İl olarak yetkilendirme belgesi en düşük 3 ay olacak ve gayrimenkul sahibi bu süreyi aynı bölümden uzatabilecek.