Kayseri'deki Olaydan Sonra Kapadokya'da Harekete Geçtiler!

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Araplı Mahallesi'ne doğru uzanan yol üzerindeki otoban virajında bulunan peri bacaları, sprey boyalarla tahribat edilmesi gündeme gelmesinin ardından Kapadokya Alan Başkanlığı harekete geçti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Kayseri'deki Olaydan Sonra Kapadokya'da Harekete Geçtiler!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’nin peribacalarının sprey boyalarla tahrip edilmesi gündeme gelmesinin ardından Kapadokya Alan Başkanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle bir toplantı düzenledi ve Kapadokya’da bulunan peribacalarının koruma altına alınması masaya yatırıldı.

Kayseri'deki Olaydan Sonra Kapadokya'da Harekete Geçtiler!

Tekrar zarar gördü

Araplı Mahallesi’ne doğru uzanan yol boyunca, bir otoban virajının hemen yanında yer alan peri bacaları, doğaseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Burada bulunan peribacaları 2021 yılında sprey boyalarla yazılan yazılar nedeniyle büyük zarar görmüştü. Bu olayın ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yeşilhisar Kaymakamlığı ve Yeşilhisar Belediyesi harekete geçerek, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü uzmanlarını bölgeye geldi.  Uzmanlar, peri bacalarına yapılan bu tahribatı temizlemişlerdi. Ancak peri bacalarının yeniden sprey boyalarla boyandığı görüldü. 

Koruma planları yapılıyor

Bu olayın gündeme gelmesinin ardından, Kapadokya Alan Başkanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle bir ‘İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi. Toplantının ana gündem maddeleri arasında, Kapadokya’nın simgeleşmiş peri bacalarının korunması ve bu tür olayların önüne geçilmesi yer aldı. 

İzleme ve bakım sistemleri kurulabilir

Özellikle, kaya kopması ve şapka düşmesi risklerinin azaltılması için alınacak önlemler üzerine detaylı değerlendirmelerde bulunuldu. Katılımcılar, bu tür doğal yapıları korumak için etkin izleme ve bakım sistemlerinin kurulması gerektiğini vurguladı.