Kayseri'deki olayların perde arkası!

Kayseri'de Danişmentgazi mahallesi'nde yaşanan olay büyüdü ve farklı bir hal aldı. Burada olaylar sakinleştirilmeye çalışıldı. Ancak Suriye'de Türk Bayrağı'na yapılan provokatif eylemler dün gece yaşanan olaylara fitil oldu. Olayların perde arkası Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Kayseri'deki olayların perde arkası!

Kayseri'de 30 Haziran Pazar günü Danişment Gazi mahallesinde Suriye uyruklu bir şahsın küçük yaştaki Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik cinsel tacizde bulunması nedeniyle mahalleli ayağa kalktı. Şahsı mahallede bulunan bir markete kitleyen vatandaşlar polis ekibi çağırdı. Ancak tepkiler kısa sürede büyüdü. Kentte Suriyelilere bakış açısının olumsuz olması ile birlikte yaşanan bu olay adeta bir fitil oldu.

Danişmentgazi, Selçuklu ve Osmangazi mahallelerinin bulunduğu bölge halk arasında Eskişehir Bağları olarak biliniyor. Bu mahallede olan olay kısa sürede diğer mahallelerde de sıçradı ve Eskişehir Bağları'ndaki Türk vatandaşlar sokağa döküldü. Hem geçmişten bu yana gelen Suriyeli mültecilere olumsuz bakış açısı, taciz ve hırsızlık gibi iddiaların olması öte yandan ülkelerini bırakıp savaşmadan Türkiye'ye gelmeleri söylemleri nedeniyle kentte ve ülkedeki Suriye uyruklu vatandaşlara alt yapıda bir nefret oluştu.

Cinsel taciz olayı ile başlayıp büyüyen bu olayda çok fazla asılsız iddialar yer aldı. Çocuğun Türk olduğuna yönelik iddialar nedeniyle vatandaşlar arasında tansiyon yükseldi. Ancak bu olay Suriyeli vatandaşlara yönelik nefret söylemlerini fitilleyen bir olay oldu. Şu anda yaşanan olaylar ise cinsel taciz suçundan çıkarak yabancı uyrukluların kentte yerleşmesi pek çok mahallede Türk vatandaşından daha fazla nüfusa sahip olması, Arapça yazılı dükkanlar açmasıyla halkın bir süredir biriktirdiği tepkinin dışa vurumu oldu.

Kayseri'deki olayların perde arkası!

Bölgede tansiyon her geçen dakika arttı. Sosyal medya ayaklandı ve bütün Türkiye'de gözler Kayseri'ye çevrildi. Olaylar sabaha karşı durulurken etrafa saçılan sopa, taşlar da ortaya çıktı. Sabah işe gidecek Suriyeli vatandaşlar işe gitmedi, dükkanlarını açmadı. Öte yandan belediye ekipleri de sabah saatlerinde mahalleleri temizlemeye başlarken kısa sürede yolları, kaldırımlarını açtı.

Kayseri protokol cephesinde ise oldukça gergin ve hareketli bir hava var. Olayların olduğu gece Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy ve İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın da vatandaşlarda bir araya gelerek sükunet çağrısında bulundu. Ertesi gün Kayseri Valiliği'nde milletvekilleri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Siyasi Partilerin İl Başkanlıkları, İl Müdürlükleri, Kayserispor Yönetimi, Taraftar grupları, Sivil Toplum Kuruluşları, Oda ve Borsalar ve Muhtarlar bir araya gelerek kentte yaşanan olaylara ilişkin istişare toplantısı yaptı.

Dün akşam saatlerine doğru meydanda 2 Shortland ve 1 TOMA aracı tedbir amaçlı hazır bulundu. Ancak grupların Cumhuriyet Meydanı'nda yürüyüş yapması ile çok sayıda çevik kuvvet polis ekibi de tören alanına yığıldı. Burada gözaltı emrinin olması nedeniyle vatandaşlar ve polisler arasında gerginlik yaşandı.

Kayseri'deki olayların perde arkası!

Suçlu polis değil!

Dün gece yaşanan olayları yakından takip eden Kayseri Anadolu Haber, pek çok olaya tanık oldu. Burada gözaltına alınan vatandaşlardan bazıları ''Polis bizim polisimiz, al abi tutukla'' derken kimi vatandaşlar ise gözaltına karşılık direnç gösterdi. Burada acı olan iki tarafın da Türk vatandaşı olmasıydı.

Kimi vatandaşlar polislere çok ağır ithamlarda bulunarak 'bırakın vatanımızı savunalım' ifadesini kullandı. Ancak polislerin orada bulunmasının nedeni vatanı savunan insanları gözaltına almak değil, provokatif eylemlerde bulunan, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu işlediği tespit edilen kişileri gözaltına almaktı. Burada polisler ile vatandaşların karşı karşıya gelmesi olayları daha da kızıştırdı.

Polis ekipleri grupları dağıtmak için biber gazı, göz yaşartıcı sprey, ve tazyikli su kullandı. Alanda normal vatandaşlardan hariç provokatif eylemde bulunmayı amaçlayan şahıs sayısı da oldukça fazlaydı. Bugün gözaltına alınan şahısların sayısının az olduğu görülse de sabıkalı vatandaşların fazla olduğu gruplar dikkat çekti.

Kayseri'deki olayların perde arkası!

Kayseri'den Suriye'ye sıçradı - Suriye'den Kayseri'ye sıçradı!

Pazartesi günü yaşanan gerilimin sebebi ise Suriye'de Türk Bayrağı'na ilişkin yapılan provokatif eylemler olduğu görüldü. Kentin pek çok bölgesinde yine Suriyelilere ait evler, dükkanlar yağmalandı ve araçlar kundaklandı. Polisler vatandaşların zarar görmemesi için çaba gösterirken tahrik edici davranışlarda bulunan şahısları gözaltına aldı.

Türk Polisi ve Türk vatandaşı karşı karşıya geldi gibi görünse de polisin amacı araçları yakan, dükkanları yağmalayan şahısları gözaltına almak ve grupları dağıtmaktı.

Pazartesi gecesi Kayseri'de etrafta taş ve sopalar havada uçuşurken polis ekipleri de grupları dağıtmak için biber gazı sıktı. Türk esnaflar ise dükkanlarında hortumla dışarı su çekti. Biber gazından etkilenen sivil ve polislere su yardımında bulundu. Kısaca görüntü tam olarak şuydu: Esnaf hortumu tuttu polis elini yüzünü yıkadı.

Kayseri'deki olayların perde arkası!

Ayrıca bir mahallede Suriyelilere ait olduğu öne sürülen bir ev ateşe verildi. Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ise anında müdahale ederek evi söndürmeye çalıştı. Yangını kontrol altına alan ekipler alandan ayrılacağı sıra küçük bir çocuk hızla yanan evin merdivenlerinden çıkmaya başladı. Polis ekipleri ise çocuğu eve girmemesi için uyarırken küçük çocuk evden ilaç alması gerektiğini söyledi. Bu nedenle çocuk polislerin gözetiminde evden ilacı aldı.

Hafta başında yaşanan olayların Türk vatandaşlarına yakışmadığı yönünde yorumlar yapılırken alandaki çoğu kişinin de sabıkalı olduğu otaya çıktı. Türk vatandaşlar 'Evet ülkemde mülteci istemiyorum. Bu kadar fazla olmalarından rahatsızım. Ancak biz Türk'üz. Yağmalamak, yakıp yıkmak bize yakışmaz.' yorumunu yaptı.

Kısaca Kayseri'de oluşan görüntülerde Türk polisi ve Türk vatandaşının karşı karşıya geldiği gibi lanse edilse de kentte yaşanan üzücü olaylar ve tepkiler yerini provokatif olaylara bıraktı. Burada Türk vatandaşlara düşen resmi kurumlardan gelecek açıklamalara inanması ve sağduyulu sükunet içerisinde olmasıdır.