Kayseri'deki Suriyeliler kenti terk edebilir!

Suriyeli İnsan Hakları Savunucusu Taha Elgazi, Kayserililerin kenti terk etmeyi düşündüğünü söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'deki Suriyeliler kenti terk edebilir!

Geçtiğimiz hafta Kayseri’de yaşanan olaylar tüm Türkiye’de büyük yankı uyandırmıştı. Suriyeli İnsan Hakları Savunucusu Taha Elgazi Kayseri’de pek çok Suriyelinin dışarı çıkamadığını, kentte korku ortamı oluştuğunu söyledi. Elgazi Kayseri’de yaşayan Suriyelilerin kenti terk etmeyi düşündüğünü söyledi.

Karar TV’de konuşan Suriyeli İnsan Hakları Savunucusu Taha Elgazi, ‘Kayseri’de bulunan kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı 75-76 bin civarında. Bu ailelerin çoğu şu anda evlerinden dışarıya çıkamıyor, aynı zamanda çoğu iş yeri kepenk kapattı ve çalışamıyor. Sanayi tesislerinde çalışan Suriyelilerde işe gidemiyor artık. Kayseri’de bir korku ortamı var ve kimse artık şehirde kalmayı düşünmüyor. Önümüzdeki aylarda Kayseri’deki sığınmacıların yüzde 60’dan daha fazlası başka illere taşınabilir. Orada korkuyorlar. Evlerini, iş yerlerini kapatıp gitmeyi düşünenler çok fazla. Güvenli olmamasına rağmen Kuzey Suriye’ye dönmeyi düşünenler bile var’ dedi.

Elgazi konuyla ilgili, ‘Suriyeli sığınmacı dosyası insani bir dosya, siyasi bir argüman değil. Eğer Suriyelileri gönderecek mi istiyorsunuz, gönderin. Ama sonuç olarak bir yandan muhalefet partileri liderleri tarafından ayrımcı, ırkçı söylemlere maruz kalıyoruz. Diğer yandan da iktidar git gide Suriyeli sığınmacılar Türkiye’de gayrikabil noktasına getirdi. Şimdi tamam iktidarda şu anda faşist söylemler içerisine girenler yok ama bazı sözleri halkı etkiliyor. Mesela Erdoğan’ın 2020’deki ‘Biz sığınmacılara 40 milyar dolar harcadık’ sözleri, halkı Suriyelilere karşı kin ve nefrete itiyor. Bu konuşma pandeminin ilk zamanlarında oldu, Türk halkının ekonomik zorluklarla boğuştuğu zamanlarda yapıldı bu konuşma. Yani insanlar evine götüremediği ekmeğin sorumlusu olarak Suriyelileri görüyor. Hatta Cumhurbaşkanı seçimlerden sonra balkon konuşmasında, ‘1 milyon Suriyeli ülkelerine dönecek’ dedi. Şimdi sen burada halka ‘Biz bunları artık kabul etmiyoruz, gitsinler’ mesajı veriyorsun. O nedenle Suriyeli sığınmacı topluluğu bugün Türkiye’de, sadece ayrımcılık-faşistlik değil gayrikabil alanına geldi maalesef’ dedi.

Elgazi Suriye’nin hala güvenli olmadığını dile getirirken, ‘Eğer Suriye’de güvenli bir ortam olursa ki Esad yönetimi asla güven vermiyor, Suriyeli göçmenlerin yüzde 70’i ülkelerine geri döner’ ifadelerini kullandı.