Kayseri'den Ardahan'a yöresel yolculuk - Yerli Malı 853 km'yi birleştirdi!
Kayseri'de Fatoş Büyükkuşoğlu İlkokulu ve Ardahan İnönü İlkokulu arasında ''Kültür Değişimi Projesi'' gerçekleştirildi. Yerli Malı Haftası kapsamında Kayseri'den Ardahanlı öğrencilere şehir lezzetleri gönderildi. Ardahan'dan da Kayserili öğrencilere yöresel ürünler gönderildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayseri'de Fatoş Büyükkuşoğlu İlkokulu sınıf öğretmeni Demet Arda Yağmur ve Ardahan İnönü İlkokulu sınıf öğretmeni Sakine Demirci, Yerli Malı Haftası kapsamında anlamlı bir projeye imza attı. Öğretmenler kilometrelerce uzakta yaşayan minik öğrencilerin birbirlerinin farkına varması amacıyla yöresel ürünlerden oluşan paketler hazırlayarak ‘’Kültür Değişimi Projesi'' isimli etkinliği hayata geçirdi.
Projeyle öğrenciler arasında sevgi bağı oluşturmak hem de kültür aktarımında bulunmak amaçlandı. Proje kapsamında Ardahanlı öğrenciler Kayseri'ye kaşar, fasulye gibi yöresel ürünlerin bulunduğu bir paket gönderdi. Kayseri'den de Ardahan'a mantı, sucuk ve soğanlı bebeği gibi ürünler öğrencilerle buluşturuldu.
Mesafeler engel olamadı - 853 km uzaklığı sevgi birleştirdi
Fatoş Büyükkuşoğlu İlkokulu sınıf öğretmeni Demet Arda Yağmur, projeye ilişkin Kayseri Anadolu Haber muhabirine açıklama yaptı. Daha önce bir eğitimde tanıştığı öğretmen Sakine Demirci ile irtibata geçtiğini anlatan Yağmur, miniklerin kendilerinden uzakta yaşayan öğrencilerin olduğunu fark etmesi amacıyla ortak karar alarak öğrencilere karşılıklı yöresel paketler gönderdiklerini söyledi.
Yağmur, ‘’Öğrenciler kaç kilometrelerde uzakta olan öğrencilerin farkına varsınlar, yerli ürünleri tanısınlar istedik. Bununla alakalı bir yöresel ürünler paketi hazırladık aynı günde birbirimize gönderdik. Güzel bir paylaşım oldu, canlı bağlantı yaparak birbirimizle de görüşme şansımız oldu.'' dedi.
Kayseri'den Ardahan'a mesaj
Bu projenin karşılıklı sınıflar arasında yapıldığını anlatan öğretmen Yağmur, kolileri hazırlarken velilerin desteği olduğunu belirtti.
Yağmur, Kayseri'deki öğrencilerin kendilerinin dışında farklı illerin de farkına vardıklarını ifade etti.
Kayseri'den Ardahan'a gönderilen paketlerin içerisine ürünleri ve Kayseri'yi anlatan notlar bırakıldı. Notta şu ifadelere yer verildi,
Merhaba Sevgili öğrenciler,
Biz Kayseri Fatoş Büyükkuşoğlu İlkokulu 1/C sınıfı öğrencileriyiz.
Sizlere saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Kayseri'den sizi selamlıyoruz.
Bu yıl Tutum Yatırım ve Türk Malları haftasında sizlerle bir paylaşımda bulunmak istedik. Bu paylaşım aramızda sevgiye dayalı bir köprü olsun, bizi tanıştırsın ve bizi birbirimize bağlasın.
Ülkemizin başka bir şehrinde, bizden kilometrelerce uzakta olan arkadaşlarımızla büyük bir heyecanla kültür bağımızı kurup karşılıklı bilgi sevgi kültür aktarımında bulunalım.
Öncelikle Kayseriyi kısaca tanıtalım sizlere.
Kayseri, 1.453.715 nüfuslu 16 ilçesi olan bir ilimizdir. En büyük ilçesi Melikgazi'dir.
Büyük ve çok düzenli bir şehirdir. Başlıca geçim kaynağı tarımdır. En çok yetişen ürünler, arpa,buğday,patates,şeker pancarı gibi ürünlerdir.
Şehrimiz aynı zamanda bir sanayi şehridir. İç Anadolu da Ankara ve Konya'dan sonra 3. Sıradadır.
Cumhuriyet döneminde 1924 Anayasası ile il yapılan Kayseri, Ülkemizin ilk uçak fabrikasının kurulması ve ardından gelen demiryolları bağlantıları hattı, 1953'te kurulan Sümer Bez Fabrikası ve 1950'lilerde başlayan sanayi sitesi ile Türkiye'nin ilk büyük sanayi ve ticaret hamlelerine öncülük etmiştir. Günümüzde ise Kayseri ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim, spor ve şehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı gelişen ve dikkat çeken şehirlerinin başında geliyor.
Size gönderdiğimiz ürünler;
Pastırma:Dananın özellikle sırt ve bacaktaki etleri kullanılarak özel tuz havuzlarında bekletilir ve daha sonra biraz kurutulup üzerine Kayseri çemeni sürülür. Yaz kış sofralarımızdadır özellikle Ramazan ayında iftar sofralarında bulunur. Çiğ olarak da pişirilerek de tüketilir.
Sucuk: Kıyma haline getirilmiş dana eti çeşitli baharatlarla karıştırılarak yapılır.
Katmer: Hamur işidir. Tahin ve tereyağ kullanılarak hazırlanıp pişirilir.
Kayseri mantısı: Hamur işidir. Minik doğranmış Hamur parçalarının içine kıyma soğan karışımı konur. Bol suda haşlanır. Üzerine yoğurt ve sos gezdirilerek servis edilir.
Soğanlı Bebeği: Kayseri'nin Soğanlı ilçesinde yapılan tamamen el işçiliği ile üretilen bebeklerimiz kültürümüzün bir parçasıdır.Türk Patent Enstitüsü tarafından Marka Tescil Belgesi ile Tescillenmiştir.
Paketleyemediğimiz daha bir çok ürünümüz, tarihi ve doğal güzelliklerimiz mevcuttur. Erciyes Dağımız ise kış turizmi için yoğun ziyaretçi almaktadır. Sizleri de şehrimize bekliyoruz.