Kayseri'den Hazineye Rekor Gelir!

Erciyes Anadolu Holding'in satılan şirketlerinin gelirlerinin tamamı Hazine'ye aktarılacak. 30 şirketin satılması halinde Hazine kasasına 270 milyar Türk lirası gibi rekor miktarda para girişi olacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Kayseri'den Hazineye Rekor Gelir!

Erciyes Anadolu Holding’e bağlı şirketlerin satış süreci devam ediyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana parça parça satışa çıkarılan şirketlerden bazıları satıldı bazılarının ise ihale süreci devam ediyor. 8 farklı sektörde faaliyet gösteren 30 şirketin tamamının yılsonuna kadar elden çıkarılması planlanıyor. Satılan bazı şirketlerin merkezlerini Kayseri’den başka illere taşımak için hazırlık yaptığı öğrenildi. Şirketlerin Kayseri’den gitmesi sanayinin zayıflaması anlamına da geliyor. 

270 Milyar Kayseri’den Çıkacak!

Erciyes Anadolu Holding’e bağlı şirketlerin toplamda tahmini değerinin 8 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl 56 milyar ciro yapan şirketlerin tamamı satıldığında gelirlerinin tamamı hazineye aktarılacak. Bir başka ifadeyle satışlar tamamlandığında Kayseri’den Hazine kasasına 270 milyar Türk lirası para girişi olacak. Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, ‘Hazineye aktarılacak olan bu gelirler, yol olacak, hizmet olacak, sağlık ocağı olacak ve hepimizin hizmetine dönecek’ açıklaması yaptı. 

Mobilya Sektörünün Önde Gelen Firmaları Kayseri’de Kalacak Mı? 

Erciyes Anadolu Holding çok sayıda işkolunda faaliyetlerini yürütüyor. Kamuoyu tarafından yakından da bilinen markaların sahibi olan Holding, Türkiye’nin önde gelen Kayseri firmalarından mobilya üreticisi olan İstikbal, Bellona, mondihome’da sahip. 
Dünyanın en büyük ve en teknolojik entegre tesislerinden biri olan mobilya üretim fabrikaları, 839.428 m²’lik üretim sahası ve 6 bin 458 personel ile 66 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinde 1698 mağaza, yurtdışında 344 satış noktasına sahip olan mobilya üretiminde önde gelen Kayseri firmalarının satışının gerçekleşmesi sonrası Kayseri ile bağlarının kalıp kalmayacağı belirsizliğini koruyor. 

8 Farklı Sektörde Binlerce Kişiye İstihdam Kapısı!

Erciyes Anadolu Holding, Mobilya, Tekstil, Kablo, Kimya, Pazarlama, Enerji, Demir-Çelik, Hizmet ve Lojistik sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu sektörlerde yer alan çeşitli büyüklüklerdeki şirketleri ile 10 binden fazla kişiye doğrudan, on binlerce kişiye de çeşitli sektörlerdeki faaliyetleri sayesinde dolaylı yoldan istihdam kapısı oluşturuyor. Ancak üretiminin çok büyük bir kısmını Kayseri’de gerçekleştiren Holdingin çatısı altında bulunan şirketlerin satışlarının gerçekleşmesi sonucunda çalışanlarının durumunun ne olacağı da merak konusu. Daha önce yaptığı açıklamada Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin; Şirkete ait Kayseri’deki makinelerin il dışına götürülmesinden tereddüt edenlere ‘Bir milyon metrekareyi nereye götürüyorsun? Bakın benim en çok yaralandığım ve üzüldüğüm konu bu. Siz bu binaların içindeki insanları hiçe sayıyorsunuz.’ diyerek hem çalışanlara verdikleri değeri belirtmiş hem de şirketin Kayseri'den tamamen ayrılmasının mümkün olmayacağını vurgulamıştı. Ancak özellikle satışı gerçekleşen şirketlerin, aynı sektörde faaliyet gösteren Kayserili olmayan iş adamları tarafından satın alınması durumunda farklı illere taşınabileceği kamuoyu tarafından konuşulan ihtimaller arasında. 

Hangi Şirketler Satışa Çıktı? 

Erciyes Anadolu Holding bünyesinde bulunan şirketlere ait hisse payları ise parçalar halinde TMSF tarafından satışa çıkarılıyor. En son satışa çıkan şirket ise Bizim Menkul Değerler Anonim Şirketi oldu. 380 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkan şirketin ihalesi 15 Ekim 2024 saat 10.00'da gerçekleştirilecek. Daha önce de CEO Alpaslan Baki Ertekin, Hes Kablo, Boyçelik ile ortak iştiraki olan Erciyes Çelik Halat’ın satışa çıkarıldığını ‘Amiral gemimiz satışa çıktı’ şeklinde duyurmuş 2 dev şirkete toplamda 22.000.000.000 TL (22 Milyar TL) muhammen bedel biçilmişti. Diğer şirketlerin ise ilerleyen aylarda satışa çıkarılması bekleniyor. 

Kayseri Sanayisinin Büyük Kaybı!

Satışa çıkan HES Kablo, İstanbul Sanayi Odası’nın yayımladığı Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları İSO-500 listesinde 91. sırada yer alıyor. 123 ülkeye ihracat gerçekleştiren Holding, 2023 yılında 571 milyon Amerikan Doları değerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin En büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 6 şirketi ile yer alan Holding’in 2023 yılında toplam cirosu ise 55,6 Milyar TL olarak gerçekleşti. Tüm bu şirketlerin satış sonrası Kayseri’de ne bırakacağı veya Kayserilerin emekleri ile özdeşleşen bu şirketlerin başarılarının Kayseri’ye atfedilip edilmeyeceği merak ediliyor. 

270 Milyar TL’lik Gelir Hazinenin Kasasına Gidecek! 

TMSF tarafından satışa çıkarılan ve satışı gerçekleşen şirketlerden elde edilen gelirler Hazineye devredilecek. Bu tutarın yaklaşık olarak 270 Milyar Türk Lirası olması bekleniyor. Elde edilmesi beklenen bu gelirle ilgili olarak Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin; ‘Hazineye aktarılacak olan bu gelirler, yol olacak, hizmet olacak, sağlık ocağı olacak ve hepimizin hizmetine dönecek.’ açıklaması yapmıştı. Fakat Kayseri’de faaliyet gösteren bu şirketlerin satışından elde edilen gelirlerin ne kadarının Kayseri’ye geri döneceği konusunda netlik bulunmuyor.