Kayseri dernekte ilk 20'de yer aldı

Kayseri'nin, toplumda en önemli sivil toplum örgütlerinden olan dernek miktarlarında Türkiye'de ilk 20 içerisinde yer aldığı görüldü.

Kayseri dernekte ilk 20'de yer aldı

Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre 81 ilde binlerce derneğin faaliyette olduğu kaydedilirken, dernek sayısı bakımından şehirler içerisinde en fazla derneğe sahip olan ilk 20 il içerisinde Kayseri’nin de yer aldığı kaydedildi.
 
KAYSERİ’DE 1424 DERNEK FAALİYETTE
 
Dernek sayısı bakımından iller arasında 18’inci sırda yer alan Kayseri’nin toplam 1424 derneğinin faal olduğu belirlendi.  Kayseri’yi ise toplam 1420 derneği bulunan Aydın izlerken, Kayseri’nin bir önünde ise 1442 dernek sahibi Hatay yer aldı. 
 
MESLEKİ DERNEKLER EN FAZLA
 
Derneklerin türlerine göre miktarlarında ise Kayseri’de de yurt genelinde de mesleki derneklerin yoğunlukta olduğu belirlendi. Buna göre Kayseri’de toplam 1424 derneğin 382’si mesleki dernekler olurken, 319’u sporla ilgili dernek, 314’ü de dini hizmetleri gerçekleştirmeye yönelik dernekler oldu. Diğer dernekler de sırasıyla şunlar oldu; ‘insani yardım dernekleri, eğitim dernekleri, kültür, sanat, turizm dernekleri, çevre ve doğa dernekleri, sağlık dernekleri, toplumsal değerleri yaşatma dernekleri, bireysel öğreti ve toplumsal gelişim dernekleri, hak ve savunuculuk dernekleri, engelliler dernekleri, kamu kurumları personel dernekleri, düşünce temelli dernekler, dış Türkler dernekleri, gıda, tarım ve hayvancılık dernekleri, imar ve şehircilik dernekleri, yaşlı ve çocuklara yönelik dernekler, uluslar arası dernekler, şehit ve gazi yakını dernekleri.’ 
 
İSTANBUL İLK SIRADA
 
Edinilen bilgilerde dernek sayısı en fazla olan il toplam 22 bin 641 ile İstanbul olurken,  onu da sırası ile Ankara ve İzmir takip etti. İller arasında en az derneği bulunan ise Tunceli oldu. 
 
TÜRKİYE’DE 110 BİNİN ÜZERİNDE DERNEK 
 
Derneklerin yurt çapında miktarlarında ise toplam 110 bin 662 derneğin faaliyette olduğu aktarıldı. 2004 yılından bu yana yurttaki dernek sayılarında sürekli olarak artışın yaşandığı Türkiye’de son bir yıl içerisinde yaklaşık 2 bin dernek artış yaşandığı kaydedildi. Buna göre 2016 yılında toplam 108 bin720 derneği bulunan Türkiye’nin 2017 yılına gelindiğinde ise 110 bin 662 derneği oldu. Söz konusu durumun Kayseri için de geçerli olduğu dikkatleri çekerken, 2016 yılında toplam bin 296 dernek bulunan Kayseri’de 2017 yılına gelindiğinde ise bu rakam 1424’e yükseldi. HABER: KAAN AKBAŞ