Kayseri gelişiyor, Sahabiye dönüşüyor
Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de ses getirecek Sahabiye Dönüşüm Projesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Dört etap halinde yapılacak projenin birinci etabında yer alan konut ve iş yeri sahipleriyle bir toplantı yapıldı. Toplantıda proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şehre iz vuracak bir proje yaptıklarını söyledi. Dönüşüm yapılacak bölgedeki değerin en az üç misli artacağını ifade eden Başkan Özhaseki, bu projeden doğacak rantın bölge insanına verileceğini kaydetti.
PROJE DÖRT ETAPTAN OLUŞUYOR
Sahabiye Dönüşüm Projesi ile ilgili Şehir Tiyatrosu'nda yapılan toplantıda öncelikle bölgedeki dönüşümün nedenlerine ilişkin bir film gösterildi. Daha sonra projeyle ilgili teknik bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Veli Böke, Sahabiye ve Fatih mahallelerini kapsayan projenin dört etaptan oluştuğunu söyledi. Böke şöyle konuştu: "Çevreyol ile Oğuz Caddesi arasındaki kısım birinci etap olacak. Burada 800 bağımsız bölüm var ve 9 hektar alanı kapsıyor. İkinci etap Oğuz Caddesi ile Feyzioğlu Caddesi, üçüncü etap Feyzioğlu Caddesi ile Otak Sokak, dördüncü etap ise Otak Sokak ile Ahmet Paşa arasındaki kısım olacak."
Dönüşüm projesinin nedenlerini de açıklayan Veli Böke, "Bu alandaki yapıların büyük kısmı deprem tehlikesi altında bulunuyor. Ayrıca yapılar gün geçtikçe işlevselliklerini kaybediyor. Bununla birlikte maddi değerleri kayboluyor. Bölgede çok ciddi güvenlik problemleri var. Ayrıca yol ve otopark alanları yetersiz. Sosyal alanlar, yer olmadığı için yapılamıyor" dedi. Şu anda proje kapsamında tespit ve değerleme çalışmalarının yapıldığını ifade eden Veli Böke, daha sonra uzlaşma görüşmelerine başlayacaklarını kaydetti.
"BURASI ŞEHRE İZ VURACAK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise yaptığı konuşmada vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulundu. Sahabiye'de senelerce oturduğunu, çocukluğunun ve gençliğinin buralarda geçtiğini belirten Başkan Özhaseki, "Şu günkü geldiğim noktada bu mahallelerde dönüşümü gerçekleştirip doğru işler yaparsam gözüm arkada kalmadan bırakıp giderim" dedi. Dönüşüm için belediyenin önünde iki yol bulunduğunu ifade eden Başkan Mehmet Özhaseki, "Önümüzdeki birinci yol, biz planlama yaparız kenara çekiliriz. O zaman ortaya bir Gültepe Mahallesi çıkar. Fakat bu tür yapılan işlerde karmaşık bir bina yapılanması gözüktüğü gibi, bir sürü de hak kaybı olur. Belediye plan yapıp işi müteahhitlere bırakırsa çok rahat eder. Sizinle müteahhit arasındaki iş bizi ilgilendirmez. Ancak biz bu yolu tercih etmedik. İkinci yol belediyemiz için sıkıntılı bir yol. Herkesin hakkı var. Herkesin bu hakkını vermek ve herkesle helalleşmek lazım. Her birinin birer ikişer mirasçısı olduğunu düşünürsek karşımıza 20 bin kişi çıkıyor. Sizinle önce biz konuşacağız, ne verebileceğimizi belirteceğiz. Sonra dönüp müteahhitlerle biz muhatap olacağız, işi tertemiz biz takip edeceğiz. Ortaya düzgün bir şey çıkacak ve sonrada gelip size dağıtacağız. Her türlü sıkıntı bizim oluyor. Ortaya düzgün bir yapılaşma çıkacak. Düşündüğümüz şu: 25-30 tane yüksek katlı bina koyalım. Bir kısmı ev, bir kısmı iş yeri olsun. 50-60 bin metrekareye binaları oturtalım, geriye kalan 400-450 bin metrekare boş kalsın. Trafiğin büyük çoğunluğunu yer altına alalım. Yeraltı otoparkları yapalım. Üst tarafta çok geniş caddeler, parklar, sosyal tesisler olsun. Şehrin merkezi olduğu için prestij caddeler, prestij işyerleri, marka dükkanlar burada olsun ve buranın değeri bir anda yükselsin. Şehre iz vursun burası" diye konuştu.
"DOĞACAK RANT VATANDAŞIN OLACAK"
Konuşmasında bölgenin en az üç misli değer kazanacağını vurgulayan Başkan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: "Projeyi yaparken bir takım temel prensiplerimiz olacak. Birinci temel prensibimiz herkese yerinden vermeye çalışacağız. Buna emin olun ve hiç kimsenin kafası karışmasın. İkinci prensibimiz burada doğacak olan rantın hepsi sizin olacak. Geriye kalan 450 bin metrekareyi öyle bir düzenleyeceğim ki gözler görmedik bir proje olacak ve haliyle rant doğacak. Böylece şehrin değeri artacak. Büyükşehir Belediyesi de şehrin değerinin artmasıyla kazançlı çıkacak. Üçüncü prensibimiz birisinin kaç metrekarelik yeri varsa en az onun kadar yer vereceğiz. En düşük fiyat olarak belirlediğimiz yerin sahibi bile aynı metrekare oranında yer alacak. Bu prensiplere dikkat edeceğiz. Yıkıma başlandığı sırada, tahliye işlemleri zamanında kiracılara kira yardımı verilecek. Mayıs ayında talepleri almaya başladığımızda sizden gelecek tekliflere göre projede ne kadar konut, ne kadar dükkan, ne kadar ofis olduğunu şekillendireceğiz."
"DEDİKODULARA İNANMAYIN, SİMSARLARA KANMAYIN"
Başkan Özhaseki sözlerinin sonunda vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. İkinci bir toplantı daha yaparak bölgedeki vatandaşların tüm sorularına cevap vereceklerini ve bilgilendirme broşürleri dağıtılacağını dile getiren Başkan Özhaseki, bölge sakinlerinin dışardan gelen dedikodulara inanmamasını istedi. Tüm sürecin şeffaf yürüyeceğini vurgulayan Başkan Özhaseki, değişik vaatlerde bulunan arsa simsarlarına vatandaşların kanmamasını istedi.