Kayseri, Güneydoğu illerinin gerisinde kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Türkiye genelinde çocuk nüfus oranları açıkladı ve verilere göre Kayseri Güneydoğu illerinin altında kaldı. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonuçlar dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri, Güneydoğu illerinin gerisinde kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait Türkiye genelinde çocuk nüfus oranlarını açıkladı, Yayınlanan verilere göre, Kayseri’de çocuk nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı Güneydoğu illerinin ortalamasının altında kaldı. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi dikkat çekti

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller bu konuda dikkat çekiyor. Kayseri’deki çocuk nüfus oranı, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere kıyasla oldukça düşük kaldı. Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır gibi illerde bu oran yüzde 40'ın üzerinde seyrediyor. Özellikle bu bölgedeki iller, Türkiye genelinde çocuk nüfusu oranı en yüksek illeri arasında yer alıyor.

Kayseri, İstanbul ve Ankara ile paralellik gösteriyor

Ege ve Marmara bölgeleriyle benzer bir tablo çizen Kayseri, çocuk nüfusu açısından büyükşehirler olan İstanbul ve Ankara ile paralellik gösteriyor. Ancak, yüksek çocuk nüfus oranına sahip illerle kıyaslandığında, Kayseri’de daha düşük doğum oranları ve genç nüfusun nispeten az olduğu dikkat çekti. 

En yüksek Şanlıurfa ve Şırnak

Yayınlanan haritaya göre, Şanlıurfa ve Şırnak, Türkiye’nin çocuk nüfus oranı en yüksek illeri olarak öne çıkıyor. Bu illerde çocuk nüfusu, toplam nüfusun yüzde 40'ını aşmış olduğu görüldü. Aynı şekilde Mardin, Diyarbakır, Batman gibi iller de yüzde 34 - 40 aralığında yer alıyor. Mardin, Diyarbakır gibi iller de çocuk nüfusu açısından yüksek oranlarla öne çıkıyor. Kayseri’de ise çocuk nüfus oranı yüzde 22 - 28 aralığında seyrediyor. 

Kayseri, Güneydoğu illerinin gerisinde kaldı

En düşük Muğla, İzmir, Balıkesir

Diğer taraftan, Ege ve Marmara bölgelerinde çocuk nüfusu oranı daha düşük kaldı. Muğla, İzmir, Balıkesir gibi illerde çocuk nüfusu, toplam nüfusun yüzde 22’sinin altında kalıyor. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerde ise bu oran yüzden 22 - 28 aralığında seyrediyor.