Kayseri Hanımlar için Bayram Öncesi Sarmaya Lezzet Katan Tüyo!
Kayserili Hanımlar bayram öncesi sofralarınızı şenlendirecek bir tarifle karşınızdayız, İzmir usulü yaprak sarma. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayserili Hanımlar bayram öncesi sofralarınızı şenlendirecek bir tarifle karşınızdayız: İzmir usulü yaprak sarma. İzmir usulü yaprak sarma, zeytinyağı ve limon ile yapılan enfes lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. İşte bu lezzetli yemeği hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları ve tarifi.
Malzemeler:
2-3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
100 ml zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 bardak kaynamış su
3-4 dal maydanoz
Sos Malzemeleri:
500 ml su
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Yaprak Hazırlığı:
Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suya batırarak yapraklar yumuşayana kadar haşlayın.
Salamura yaprak kullanıyorsanız, en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkayın.
Pirinç Hazırlığı:
Pirinçleri limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletin, ardından süzerek akan su altında iyice yıkayın.
İç Harcı Hazırlığı:
Soğanları yemeklik doğrayın.
Tencerede zeytinyağını ısıtın ve soğanları, kuş üzümlerini, fıstıkları ekleyip kavurun. Toz şeker ilave edin ve fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar kavurun.
Pirinçleri ekleyin ve orta ateşte 4-5 dakika sürekli karıştırarak kavurun.
Tarçın, yenibahar ve naneyi ekleyin. 2-3 dakika daha kavurun.
Domates rendesini ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
1.5 su bardağı kaynamış su, tuz ve karabiber ekleyin. Kısık ateşte pilavı pişirin.
Pilav piştikten sonra maydanozları ekleyip karıştırın. İç harcı soğumaya bırakın.
Sarma Hazırlığı:
Yaprakların saplarını koparın ve tezgâh üzerine açın.
İçine 1 yemek kaşığı kadar harç koyarak sarın. İster ince, ister kalın sarabilirsiniz.
Tencerenin dibine bir sıra yaprak dizin. Üzerine sardığınız sarmaları dizin ve tuz serpin.
Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığınız pişirme suyunu dolmaların üzerine dökün.
Sarmaların üzerine ters bir tabak koyarak kaynamaya bırakın. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Servis:
Pişen sarmaları tezgâha alıp soğumaya bırakın ve servis tabağına alın.
Püf Noktaları:
Salamura yaprak kullanıyorsanız, tuz oranına dikkat edin ve iyice yıkayarak tuzunu çıkarın.
İç harcı hazırlarken zeytinyağı kullanmaya özen gösterin, çünkü İzmir usulü yaprak sarma zeytinyağı ile çok daha lezzetli olur.
Yaprakları sardıktan sonra tencereye dizmeden önce üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirerek daha lezzetli olmalarını sağlayabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kayserili hanımlar bayram sofralarınızın vazgeçilmezi olacak bu tarifle misafirlerinizi büyüleyin. İzmir usulü yaprak sarmanın lezzetine hayran kalacaksınız!