KAYSERİ İŞÇİ SIKINTISI ÇEKİYOR

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, Kayseri'de en büyük sorunun yapılacak iş var olmasına rağmen çalışacak işçinin olmadığını söyledi.

KAYSERİ İŞÇİ SIKINTISI ÇEKİYOR

İşsizlik durumunu sorduğumuz ve özellikle en büyük işsizliğin Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşandığını belirten Ayçicek, “İmalat’ta çalışan sayısı çok az üretim yapacak yerler işçi olmadığı için üretemiyor. Kayseri’de 36 bin 25 kişi işsiz. Aynı zamanda işçi çalıştıran çoğu işyerlerini de denetledik 100 inşaatı durdurduk, kamu ve özel olmak üzere bir çok işyerine toplamda 1 milyon 408 bin 518 lira para cezası uyguladık.” dedi.
Ahmet  Ayçiçek,  Kayseri’de, verdiği istatistikler ve açıklamalarla iş ve işsizlik tablosunu gazetemize ifade etti. 

İŞ KONUSUNDA KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?
Çalışma İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak, Kayseri’de en büyük sorunuzum işçi bulamamak. Organize Sanayi içinde gezecek olursa her yerde vasıflı vasıfsız işçi arandığını görürüz. Kayseri’de en çok 30 ve 35 yaşından büyük kişilere iş bulmak da zorlanıyoruz. Bugün her dalda kurs açıyoruz. Ticaret odası, OSB ve Milli Eğitimle iş birliği yaparak meslek edinme kursları açıyoruz. Ama kurs konusunda en büyük sıkıntımız, kursa katılan işsiz bulamamak. İstihdam garantisi olmayan kursta açmıyoruz ama buna rağmen kursa katılım çok az. Şuanda çok önemli iş yerlerine kurs açabilecek durumdayız iş yerinin de talebi var ama kursiyer yok. Kayseri’nin en büyük sorunu, işçi bulamamak. Vatandaşlar özelliklede Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmak istemiyorlar. Hastanelerde, bürolarda, kamuda çalışacak işçi çok ama sanayilerde çalışacak işçi bulmak da zorlanıyoruz. 

KAYSERİ’DEKİ İŞVEREN VE İŞÇİ DURUMUNU YORUMLAR MISINIZ?

Kayseri’de 36 binden fazla işsiz gözüküyor. Kayıtlı 65-70 bin kişi var ama bunların yarıdan fazlası zaten çalışıyor ama daha iyi şartlarda iş arayanlar. En çok imalat sanayi yani organize sanayi gibi yerlere işçi göndermekte zorlanıyoruz. Kayseri’de çalışma sahası çok fazla. Dün ben bir işyerine ziyarete gittim. İş yeri bir daha yatırım yapmak istiyor ama işçi bulamamaktan dertli. İşverenlerin ucuz emek az parayla çok iş yaptırma amacında olması, işçilerinde çok kazanayım ama az çalışayım mantığı olunca ortaya işçi ve işveren arasında sıkıntılar çıkıyor. İş arayanların talepleri çok fazla. Kimisi çok fazla para istiyor kimisi hafta sonu tatil yapmak istiyor. İşverenler işçi bulamıyor. Bunun nedenleri tamamen yöresel. Kalifiye eleman sıkıntısı var diyorlar ama onu da kurslarla gidermeye çalışıyoruz. OSB’yi daha dün gezdim her kapının önünde vasıflı-vasıfsız eleman aranıyor yazısı var. 

KAYSERİ’DE İNSANLAR EN ÇOK HANGİ YAŞLARDA İŞSİZ?

Kayseri’de en çok 25-29 yaşlar arasında kayıtlı işsiz var. Bu yaşlarda 5 bin 207 erkek 3 bin 288 kadın olmak üzere toplamda 8 bin 495 kayıtlı işsiz var. 15 yaş ve 65 yaştan büyük vatandaşlarda ise kayıtlı işsiz sayısı ise, 36 bin 25 kişi. En fazla açık iş 1,164 ile imalat sektörü, 405 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörüdür. En çok işveren yine imalat sektörüdür ve yine en çok açık işi olan işveren sayısı da imalattır. Kayseri halkı en çok hizmet ve satış elemanı, büro hizmetleri ve nitelik gerektirmeyen mesleklerde çalışıyor. Mesleklerde ve sektörlerde cinsiyet olarak bakarsak erkeklerin kadınlara göre daha çok çalıştığı gözlemlenir. 

İŞKUR’A BAŞVURU YAPANLARIN EĞİTİM SEVİYELERİ NASIL PEKİ?

Bizde beyaz yakalı diyebileceğimiz üniversite mezunlarının kendi branşlarında iş bulmak da zorlanıyoruz. Bu yadsınamaz bir gerçek. Çünkü kendi sahlarında iş çok az. Kamuda çalışmak isteyen üniversiteli işsizlerin de KPPS ile bir yerlere girmesi mümkündür, çok çalışmaları halinde buda olur. 

SURİYELİLER ÇALIŞMA İZNİ OLMADAN ÇALIŞAMAZLAR…
SURİYELİLERİN BAZI İŞLERDE ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Suriyelilerin şuan çalışması mümkün değil. Bu insanlar burada zaten geçici. Çalışma müsaadesi almadan zaten çalışamazlar. Kayseri’de yaklaşık 20 bin Suriyeli var ve bunlar çalışmıyor. Bunlar yarın yasa değişir çalışır onu bilemem tabiî ki. Çalışma müsaadesi olmayan hiçbir kişiyi işveren çalıştırmaz. Çünkü bunun cezası çok ağır. Bir işçi başına 8 bin lira kadar ceza yazıyoruz aynı zamanda işçiye de. Ceza verdiğimiz yerler oldu başlarda. Kayseri’de belli bir dönem bu kaçak çalışmalar oldu gereken yapıldı cezaları verildi şimdi böyle bir şey kalmadı artık.  25-30 iş müfettişimiz her gün bu denetlemeleri yapıyorlar. 

İŞYERLERİNE 1 MİLYONDAN FAZLA CEZA YAZILDI…
ÇALIŞANIN İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI KAPSAMINDA NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?

İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönünde ceza yazma yetkisi il müdürlüğümüze ait. Özel ve kamu sektörü olmak üzere cezalar verildi. Çok ceza yazılıyor. Bu kapsamda iş yerlerine 1 milyon 408 bin 518 lira ceza yazıldı. Kayseri’de iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki denetlemelerde birçok işyerine bu konuda ceza yazıldı ve 100’den fazla inşaat durduruldu. Bunların tedbir ve önlemlerini aldıktan sonra tekrar çalışmalarına müsaade edildi. Halen bazı inşaatların eksiklerini gidermeleri devam ediyor. 

RÖPORTAJ: SEHER GÖZÜKÜÇÜK