Kayseri Kalesi Surları'nda geziyorlar!

Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri'de Milattan Sonra 232'li yıllarda yapıldığı bilinen tarihi Kayseri kalesine yıllar önce vatandaşların çıkıp gezdiğini biliyor muydunuz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri Kalesi Surları'nda geziyorlar!

Kayseri panoraması adlı sosyal medya hesabından ‘eski kale surları’ yorumuyla paylaşılan fotoğraflar, tarih meraklılarını geçmişe götürdü. Fotoğraflarda, tarihi Kayseri Kalesi’ne yıllar önce vatandaşların çıkıp gezdiği anlar görülüyor.

Sosyal medya kullanıcıları, fotoğraflara çeşitli yorumlar yaparak, eski günleri yâd etti. Kullanıcılar, "Gayseri'nin bebesi olup da aklınız erdiğinde çıkmamazlık olur mu! İllâki defalarca dolaşmışızdır. Hepsi anılarda kaldı tabii ki", "Birkaç kere çıktık ramazan aylarında orda top atılırdı, ne güzel duygular vardı" ve "Çocukluğumuzda gezmek için çıkardık, bizi görevliler kovalardı, yasak derlerdi" gibi yorumlarla anılarını paylaştılar.

Kayseri Kalesi'nin tarihine dair ilginç bilgileri de bu haberimizde bulabilirsiniz.

Roma İmparatoru Gordianus III döneminde (M.S. 238-244), imparator ve eşi Trankulliana adlarına sikke bastırıldığı belirtiliyor. Bu olay, Kayseri Surları isminin tarihte ilk defa geçtiği an olarak biliniyor.

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan, Kayseri’yi Danişmendlilerden geri aldıktan sonra, I. Alaaddin Keykubat döneminde kale surları Moğol tehlikesine karşı büyük ölçüde elden geçirildi. Fatih Sultan Mehmed de kaleyi güçlendirmek için çeşitli tamiratlar yaptırdı. 1520 tarihli Tapu Tahir defterinde Mescid-i Ahmedek olarak geçen ve bugün İç Kale’de yer alan cami, Fatih döneminde inşa edildi.

1552 yılında Kayseri Kalesi’nin bazı surlarının tahrip olduğu, ancak 1553 yılında tamir edildiği bilgisi verildi. Son olarak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından İç Kale’nin beden duvarlarının restorasyon çalışmalarına 2016 yılında başlandı ve 6 yıl süren çalışma sonunda halkın hizmetine sunuldu.

Kayseri Kalesi Surları'nda geziyorlar!

Günümüzde surlara çıkması yasak olan kale, 'Tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi' olarak hizmet vermeye devam ediyor.